Neden Salavat Çekiyoruz Ve Salat, Sala
Neden Salavat Çekiyoruz
Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyki ve sellem) ismi zikredildiğinde yapılan dua demekktir.
salavat çok şekilde dile gitirebilir.islamisohbet
Allahu teala Kuran-ı Kerim’de mealen şöyle buyurmaktadır. Şüphesiz ki Allah ve melerkleri peygamber’e salat ederler. Ey iman edenler! Sizde ona salat-ü selam edin. (Ahzab,33/56).
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v) anmak, O’na selam göndermek salavat getirmek demektir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in kendisine soyundan gelenlere saygı göstermek amacıyla müminler tarafından okunu Salavat, Peygamberimizi anmak üzere kullandığımız “Allahümme salli ala seyyidina Muhammed” şeklinde söylenen bir selam ifadesidir
Salavat Ne Demek? Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v) anmak, O’na selam göndermek salavat getirmek demektir.
Salavat İle İlgili Ayet Ayet-i kerimede: “Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallallahu aleyhi ve sellem- çokça salat ederler. Ey mü’minler, zin de O’na salevat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!” (el- Ahzab 56) buyurulur . Salavat ile ilgili Hadis Peygamber Efendimiz (Sallalahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuşlardır.
Tahkikan sizden bana en yakın olan kimse beni çokca salat ve selamla yad edenlerdir. “(Tirmizi, Vitr, 21/484)” ihtiyacı bulunan bir şeyi te’minde zorluğu düşen bir kimse bana çokca salat ve selam göndersin. Tahkikan salat ve selam gam ve kederli izale eyler.
Rızıkları bollaştırır ve müşkilleri halletmek için yegane bir vesiledir.” (Kenzü’l-İrfan, 5)”Yanında anıldığım kişi bana tam bir salat ü selam getirmezse o benden değildir, ben de ondan değilim. Allah’ım! Benimle alakası devam ettirenle sende alakanı devam ettir.
Benimle alakasını kesenle sende alakanı kes.” (Deylemi, el-Firdevs, III, 634)”Cimri, yanında adım anıldığı halde bana salat ü selam getirmeyen kimsedir.” (Tirmizi, deavat, 100) Peygamber Efendimiz’in Öğrettiği Salavat Ebü Muhammed Ka’B bin Ucre (R.a) şöyle anlatır: islamisohbet
Bir gün resulullah, sallallahu aleyhi ve sellem- yanımıza gelmişti, Kendisine: “Ya Resulallah! Sana nasıl selam vereceğimizi öğrendik, ancak sana nasıl salavat getireceğiz?” diye sorduk. O da şöyle buyurdu: Anlamı: “Allah’ım! (İbrahim’e ve) aline salat (rahmet) ettiğin gibi Muhammed’e ve aline de salat et, Şüphesiz sen övülmeye layik olansın ve yücesin.
Allah’ım! (İbrahim’e ve)aline hayır ve bereket lütfettiğin gibi Muhammed’e ve aline de hayır ve bereket ihsan et. Şüphesiz sen övülmeye layık ve yücesin! deyiniz.
(Buhari, Deavat 32: Tirmizi, Vitir, 20 İbii Mace, İkame 25) Salavat Çeşitleri Nelerdir? İşte, Salavat getirmenin diğer türleri. “Allahüme salli ala Muhammed” “Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed “Sallallahü aleyhi ve sellem ”
” Essalatü vesselamü aleyke ya Rasulallah” Salavat çekmenin önemi nedir? Salavat getirmek günahların affedilmesine vesile olur. Salavat getiren kişinin üzerine Allah’ın rahmeti iner, Salavat getiren kişinin ismi Hz. Muhammed’e (S.a.v) iletilir. Salavat çekmenin önemi nedir? Salavat getirmek günahların affedilmesine vesile olur.
Sık sık salavat getirmem,z gerekiyor. sevabı pek çoktur.
Salavat getiren kişinin üzerine Allah’ın rahmeti iner. Salavat getiren kişinin ismi HZ. Muhammed’e (S.A.V) iletilir. Salavat okumanın fazileti nedir? Üzerime (100) defa salavat getirene, Allah (c.c.) bin defa rahmet nazari ile bakar. İştiyakla daha fazla getiren için kıyamet gününde şefaat ve şahitlik ederim. Üzerime bir günde (1000) defa salavat getiren kimseye cennetteli makamı gösterilmedikçe ölmez. Salavatın Önemi Efendimiz (s.a.v.) buyurdu:
Bana en yakin olanlar, üzerime en çok salâvat getirenler olacaktır.
Üzerime salâvat getirirseniz Allah da (c.c) sizin üzerinize salâvat getirir. Bana salâvat getirin. Nerede olursanız olun salâvatınız bana ulaşır.
Allah Teala (C.C) buyurdu: “Bir defa salâvat getirene Ben ve meleklerim on defa salâvat getiririz.” Cuma günü ve geceleri üzerime (100) defa salâvat getirenin Allah Teala (c.c) otuzu dünyaya, yetmişi ahirete ait olmak üzere yüz hacetini kabul eder.
Dua ile sema arasında bir engel vardır.Üzerime salavat getirilince engel açılr.Allah’ın izniyle
Dua yerine ulaşır Sünnetimi ihya eden, üzerime salavat getiren, darda kalanlara yardımda bulunanlar kıyamet gününde arşın gölgesinde olacaklardır.
Sırat üzerinde kalmış, hurma yaprağı gibi tirtir titreyen bir adam gördüm. O anda üzerime getirdiği salavat-i şerife gelip o durumdan onu kurtardı.
Sende salavat çek sevabına nail ol.
İslami sohbet platformu OLARAK Neden Salavat Çekiyoruz Ve Salat, Sala Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.
~~Selam Ve Dua ile~~
https://www.islamisohbetci.com/neden-salavat-cekiyoruz-ve-salat-sala/Genel
Bir yanıt yazın