Ramazan Bayramında İnsanlar Ne Yapar? ”Fıtır”
Konu Başlıkları
Ramazan Bayramında İnsanlar Ne Yapar? ”Fıtır”
İslami Sohbet
Ramazan bayramında insanlar ne yapar? Bütün aile bireyleri bayram kahvaltısında buluşur. Sonrasında ilk olarak büyükler ziyaret edilir, eller öpülür gönüller alınır. Şeker Tadında İyi Bayramlar diliyorum.
Fakirlere sadaka verilir, bazen küsler barışır ki bu Ramazan Bayramı’nın en güzel yanlarından biridir. Dost, akraba Arkadaşlar ve komşular ziyaret edilir. Ramazan Bayramı yada Şeker Bayramı, İslam aleminde, oruç tutma ayı olarak ramazanın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır.
Hicri takvime göre onuncu ay olan şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, ramazan ayının son günü olan arifedir. Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanların bayram günleridir.
Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı “Fıtır bayramı” adı verilmektedir. Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; Müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslami kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah’a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir.
Ramazan bayramında yapılması vacib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan bayramının ilk gününde oruç tutmak ise haramdır.
Bayram namazından sonra Müslümanların birbirleriyle bayramlaşıp kucaklaşmaları İslam’ın hoş karşıladığı güzel geleneklerdir. Hadis-i Şeriflerde buyuruldu ki: (Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez.) (Rahmet kapıları dört gece açılır.
O gecelerde yapılan dua, tövbe reddedilmez. Ramazan ve Kurban bayramı’nın birinci geceleri, Berat geceleri, ve Arefe Gecesi.) (Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.) Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir.
Allahu Teala’yı ve Peygamber efendimizi seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir.
Ramazan Bayram demektir. Her yıl, ramazan ayında ve Arefe gününe günahları affedildiği için Müslümanların sevindikleri, sürurlarının davet ettiği, tekrar geldiği için İyd denildi.
Nimet-i İslam kitabında deniyor ki: “Bayram günleri şunları yapmak sünnettir: Erken kalmak, gusül abdesti almak, misvak ile dişleri temizlemek güzel koku sürünmek, yeni bir temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, Fıtra Bayramı namazından önce tatlı yemek, hurma yemek,
Tek adette yemek, kurban kesen, o gün ilk olarak kurban eti yemek, Sabah namazını mahalle mescidinde kılıp, bayram namazı için, büyük camiye gitmek, o gün yüzük takmak, camiye erken ve yürüyerek gitmek. Bayram tekbirlerini, Fıtır bayramında sessiz, Kurban bayramında cehren söylemek. Dönüşte, başka yoldan gelmek, çünkü ibadet yapılan yerler ve ibadet için gidip gelinen yollar, kıyamet günü şehadet edeceklerdir.
Müminler güler yüzle ve Selamün aleyküm diyerek karşılamak, fakirlere çok sadaka, İslamiyeti doğru olarak yaymak için çalışanlara yardım yapmak, sadaka-i fitrı, bayram namazından önce vermek
Arefe Günü Yapılacak İbadetler Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
Arefe günü çokca dua ve istiğfar edilmelidir. Arefe günü çokça ihlas suresi okunmalıdır.
Bu önemli gün içerisinde bolca Kuran okunmalıdır. Arefe Günü 1000 İhlas Okumanın Fazileti Nedir? İhlas Suresini farklı sayılarda okumanın faziletlerine dair hadisler olduğu gibi, 1000 defa okumanın faziletiyle ilgili rivayetler de vardır: “Arefe günü besmele ile bin ihlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur.”
“Kim ihlas suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (c.c) ona ne isterse verir.” “İhlas suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir.”
Bir yanıt yazın