Resulullah’ın örnek ahlakı
Konu Başlıkları
Resulullah’ın örnek ahlakı
selamunun aleykum değerli kardeşlerim ve bizi okuyan herkese selam olsun inş Bugün ki Konumuz ise Resûlullah’ın bizlere miras bırakdığı örnek ahlakı kısa sohbet paylaşmak istedim.
İslami Sohbet
Altın yüzük takmazdı.İpek elbise giymez Giyiminde temizliğe ve sadeliğe önem verir, Eski püskü, yırtık ve eskimiş Giysilerden hoşlanmazdı. Temizliği “imanın yarısı” sayardı ve Temizlik imandan gelir.” diyerek temizliğin iman etmekle eşdeğer olduğunu, hatta iman etmeden önce mutlaka temiz olmamız gerektiğini vurgulamıştır. Bizzat kendisi temiz olduğu gibi bu alışkanlığı etrafındakilere de kazandırmaya çalışırdı. Lüks ve zenginlik ve gösterişe önem vermez, geçici sıkıntıları tasa edinmezdi. Diğer müslümanlara da kanaatkar olmayı, hayata daima iyimser bakmayı telkin ederdi.
Peygamberimiz Yemeğe besmele ile başlar toplulukta yemek yemeyi severdi. ,yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı ,sağ elini kullanır, tıka basa doymadan sofradan kalkar, . Sağlığa zararlı ve dinen haram olan veya kokusuyla çevresindekileri rahatsız edecek şeyleri yemez; bunların dışında hiçbir yemek için “sevmiyorum” demezdi ve yemek seçmezdi . Sofra uyarmayı ve , bu konuda çevresindekileri de sabırla ve nezaketle eğitirdi.
Gönlü zengindi. Affetmeyi sever, kimseyi incitmez, düşmanlarının dahi iyiliğini isterdi. Kur’ân-ı Kerîm’de onun bu meziyetinden övgüyle bahsedilir ve şöyle buyurulur: “Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, muhakkak ki insanlar çevrenden dağılır giderlerdi…” (Âl-i İmrân 3/159). O, insanların kusurlarını yüzlerine vurmaz, tenkitlerini isim vermeden yapardı.
Resûlullah’ın aile hayatı son derece muntazamdı.
Eşlerine saygı gösterir; haklarına riayet eder; hatta geceleyin ibadet etmek istediği zaman bile eşinden izin alma inceliğini gösterirdi. Aile bireyleriyle şakalaşmayı sever, nâdiren vuku bulan aile içi tatsızlıkları anlayışla karşılar, ikazlarını incitmeden, medenîce yapardı
Resûlullah’ın diğer bir önemli özelliği
Kur’an’ın deyimiyle “insan-peygamber” oluşudur (el-İsrâ 17/93).
Onun ebedî mesajına göre, kendisi de dahil olmak üzere, “Bütün insanlar hata eder; hata edenlerin en hayırlısı ise tövbe edenlerdir” (Tirmizî, “Kıyâmet”, 49). En mükemmel insanın hayatında bile iyilik-kötülük mücadelesinin bittiği bir son nokta yoktur. Dini Sohbet
O sebepledir ki, kendisine “Yaşlandınız, yâ Resûlellah!” denildiğinde o, “Beni Hûd ve Şûrâ sûreleri yaşlandırdı” (Tirmizî, “Tefsîr”, 56, 6) buyurmuşlardır. Çünkü her iki sûrede de, “Sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol!” (Hûd 11/112; eş-Şûrâ 42/15) denilmektedir.
Fahreddin er-Râzî’nin de belirttiği gibi bu âyet, ahlâkî hayatın kolay olmadığını gösterir. Zira bir ömür boyu doğruluk çizgizinden sapmadan ilerlemek, Kur’an’ın deyimiyle, bu “sarp yokuşu tırmanabilmek” zor, zor olduğu kadar da kutsal bir çabadır.
İslami sohbet platformu olarak Resulullah’ın örnek ahlakı makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle, islami sohbetci Sohbet sitesinden biraz bahsetmek istiyorum. Sitemizde Bayanlar için Dini Sohbet yerler arasında aile gibi bir ortam kurmayı planlıyoruz. Sitemizde saygı çerçevesinde paylaşımlar yapıyoruz. Gelen kişilerin istedikleri konu hakkında doğru bilgiler almasını sağlıyoruz.
Selam ve Dua iLe
https://www.islamisohbetci.com/resulullahin-ornek-ahlaki/https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/02/islami-sohbet.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/02/islami-sohbet-300x138.jpgdini sohbetİslami SohbetResulullah’ın örnek ahlakı
selamunun aleykum değerli kardeşlerim ve bizi okuyan herkese selam olsun inş Bugün ki Konumuz ise Resûlullah’ın bizlere miras bırakdığı örnek ahlakı kısa sohbet paylaşmak istedim.
İslami Sohbet
Altın yüzük takmazdı.İpek elbise giymez Giyiminde temizliğe ve sadeliğe önem verir, Eski püskü, yırtık ve eskimiş Giysilerden hoşlanmazdı. Temizliği “imanın yarısı” sayardı...
admin
islamisite54@gmail.comAdministrator
Bir yanıt yazın