Namaz Kılmanın Faydaları
Konu Başlıkları
Namaz Nedir ? Faydaları Nelerdir ?
Namaz dinin Direğidir. Salat, gerçek birçok anlamlı kelimedir. Hem dildeki kullanımı hem de Ku-ran ‘an’daki kullanımı çok anlamlıdır. Salat kelimesinin dilde 18 kadar anlamı tesbit edilmiştir. İslami sohbet platformu Dilde çok anlamlı olması doğaldır. Zira salat kelimesi, zaman içindendeki yolculuğunun her durağında farklı anlamlar kazanmıştır. Bizce,otoriterin kelimemin kökenini tesbitte intifak edememelerinin sebebi de budur. Salat, ilk bakışta birbiriyle alakasız gibi duran kök anlamlara nisbet edilmiştir.
Fakat eldeki dilsel malzeme yeniden bir tahlile tabi tutulup İslami Sohbet yorumladiginda,birbiriyle alakasız gibi görünen tüm kök anlam tahminleri, “destek” ortak anlamında buluşmaktadır. Dua ve istiğfar eden,esasen ” destek talebinde bulunmuştur. İbadet, kişinin dinine ve imanına verdiği “destek “tır. Kelime Kuran’da farkli vurgular ve farklı anlamlarda kullanılmamıştır. En çok anlam hiç şüphesiz şer’i namaz manasıdır.
Bunun dışında, kuran’ dan,Kuran’da dua ve istigfar” (Tevbe 9/84,103), “İbadet ” (Ma’un 107/4), “ibadethane” (Hac 22/40), “destek” (Taha 20/14; Ashab 33/43,56; Maide 5/58), “davet ” (Hud 11/ 87; Maide 5/106), “kulluk” (Lokman 31/31),
yaradılış amacina uygun hareket ” (Nur 24/41) anlamlarında kullanılır. İnsanın dinini desteklediği için namaza da “Salat ” denmiştir . Efendimiz’in “Namaz dinin direğidir. Zira salat kur-an ‘da Allah’a meleklere , insana , mümine, kuşlar da dahil bütün varlıklara isnad edilmiştir.
Namaz nasıl kılınır
Baslangic tekbiri
Allahu Ekber kelimesinde ifadesini bulan tekbir, Allah’ın her türlü nisbetten ari olarak, büyük, en büyük, tek büyük, mutlak büyük bilmektir. İnsan tekbir getirken dünyasını ellerinin üzerine koyup ardına atar.Önünde sadece Rabb’ine uzanan yol kalır. o yol sırat-ı müstakim’dir. Kıyam: Allah’a duyulan saygıyı sembolize eder. Kıyam, ayakta durmak, ayağa kalkamak, doğrulmaktır. Dini Sohbet,
Kıyam, kelime-i tevhidin ilk yarısıdır
Lailahe illallah’ın ”kulluk edilmeye layık hiçbir varlık yoktur” anlamına gelen lailahe’sini temsil eder. Namazın her kıyamı da öyledir. Mümin kıyamda dağları temsil eder. Dğlar tepelelrinden beslenirler. onları besleyen rahmet buluttan iner.
Kıraat
Kuran’nın namaza taşınmasıdır.Namaz vahyin bedenidir. vahiy namzın ruhudur. Kıraati tilavettten ayıran şey anlam”dır. Okuyanın anlam cehdi tilaveti kıraate cevirir. Maksat yaşamaktır. Anlamadan yaşanamz.
Kıraatin klavi Fatiha dır
Fatiha, Rasullah’ın hadisinde de geçtiği gibi ” Allah ile kulun diyoluğunu temsil eder”. Yani Fahiha, namazı Allah’la kul arasındaki sohbete dönüştürür. Bunun için ”Fatihasız namaz namaz olmaz. ”Kıyam nasıl dağları temsil ederse ,kıraat de, mümin yüreğini besleyen rahmet bulutunu temsil eder. Zira vahiy rahmettir. Vahiy aynı zamanda kıyamın bildirisidir ( Beyyinat).
Rükü Saygıdan dolayı boyun eğmeyi ifade eder.
Kıyamdaki saygının bir sonraki aşamasıdır. Rüku tek başına ictimai teslimiyeti, secde ise şahsı teslimiyeti ifade eder. Zira ”Rüku edenlerle birlikte rüku edin!” ayeti vardır, fakat ”Secde edenlerle birlikte secde edin!” ayeti yoktur. Rüku, kıyam ile secde arasında bir duraktır. Rükuda kul tüm dört ayak yürüyen canlıları temsil eder. bu yönüyle namaz, insanın varlığı temsilen Allah’ın huzuruna çıkarak verdiği bir ” halifelik tekmili’dir . Rüku secde ile birlikte la ilahu illallah’ın ikinci yarısı olan ”kulluk edilmeye layık sadece Allah vardır” anlamındaki ilallah’ı temsil eder. İslamisohbetci.com
Rüku hamd’in deben diline yansımasıdır.onun için rükudan doğrulan kul, ”Allah Rasulü ” Allah hamd edeni işitir” der. Allah Rasulü cemaate namaz kıldırıken bu cümleyi söylemiş, bunun üzerine Resullah’ın ardından ilk kez namaza duran bir bedevi, Madem işitir, bende hamd edeyim o zamn natığıyla, en güzel, sonsuz, en mubarek hamd O’na olsun; gökler ve yerler dolusu hamd O’na olsun!.. ” diye yüksek sesle hamd etmeye başlamış. Allah Rasulü namazdan sonra ‘ Kardeşinizn sözlerini yere düşürmemek için semadan meleklerin hücum ettiğini gördüm buyurmuş ve o bedevinin hamas sözlerini kendisi de namazlarına taşımışlardır.
Saygı nihai noktasını ve zirvesini temsil eder. Huşu duyan kalp önce sahibi ayağı kaldırı, sonra boyun eğdirir, en sonunda secdeye vardırır. Secde insanın Allah karşısndaki mahviyet ve kulluğunu temsil eder. Secde insanın insanlığını Allah’ın huzurunda yere koymasıdır. 20.yüzyılın başında Almanya’da yaşanan bir olay ne dediğimizi daha iyi açıklar: Bir Alman demiryolu işçisinin tam alın (forntal lobe ve frontal korteks ) hareket halindeki bir trenin fırlattığı taşı koparıp almıştır. İşçinin o kazadan sonra tüm insanı vasıfları yok olmuş, hayatını bir biyolojik varlık olarak sürdürmüştür. İnsanlığımızı temsil eden alnımızı Allah’ın huzurnda yere koymamız, insanlığımızı borçlu olduğumuz Rabb’e şükür nişanesidir. Secde Allah’a kurban olmaktır. ”Secde et ve yaklaş” (Alak 96/19) ayati bunu ifade eder. Secde anne karınındaki saf hale dönüşür. Onedenle secdedeki duruş ceninin anne karnındaki duruşuna benzer.
Ka’de
Oturuş, yolculuğun sonunu temsil eder. Salat içinde duanın en yoğun oldugu bölümdür. Dua sadece ”İbadetlerin beyni ” değil, namazın da beynidir. Selam mirac yolculuğunun sonunu temsil eder. Sağınız ve solunuzdaki tüm varlığı selamlayarak, varlığı temsilen bu miracı yaptığınızı söylemiş olursunuz. Namaz teslimiyetinizin alameti, selam ve selamet teslimiyetinizin ödülü, teslimiyetiniz İslam’ınızın alametidir. Selam vermekle, teslimiyetinizin ödülünü bütün bir varlıkla paylaşımış olursunuz.
Namaz Kimlere Farzdır
Bir insana namazın farz olması için üç şartın bulunması gerekir.
Müslüman olmak,
Eegenlik Çağına gelmiş olmak,
Akıllı olmak.
Namaz Vakitleri
Günde beş vakit namaz vardır. Bunlar Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır. Bu namazların her birinin vakitleri vardır. Her namazın kendi vaktinde kılınması şarttır, Vaktinden önce bir namazı kılmak caiz olmadığı gibi özürsüz olarak namazı vaktinden sonraya bırakmak da büyük günahtır. Kuran’ı Kerim’de söyle buyurmuştur:
” Şüphesiz namzı; müminler üzerine belirli vakitlerde farz kılınmıştır.”
İslami dinine göre, Müslümanların sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günde beş kez ve bayramlarda, kuramlarını yerine getirerek yapmaları buyurulan ibadet. Dini Sohbet,
Namaz, İslam’ın şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadet. Kuran’ana günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kuran’a göre namaz Allah’ı anmak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve ibrahim’ e öğretilen bir ibadet şeklidir.
İslamin beş şartından ikincisi namaz kılmaktır. İnsanların ilk görevi, Allah’ın varlığına ve birliğine, ınanmak
Hazreti Muhammed (s.a.v) ‘in peygamberliğine inanmaktır. İmandan sonra farzların en önemlisi namazdır. Beş vakit namaz, hicretten bir buçuk yıl önce Mirac gecesinde farz kılınmıştır.
Namaza durma
Namaz , ruhu temizleyen, kalbi aydınlatan Allah’ın huzuruna yükselten bir ibadettir. Sevgili peygamberimiz;
Buyurarak, namazın dinimizde çok önemli bir ibadet olduğunu belirtmiştir. Namaz, bize beden ve ruh temizliği kazandıran bir nurdur.
Bu sayede müslüman günah kirlerinden arınır ve cennete girmeye layık temiz bir kul olur. Peygamberimiz (s.a.s) efendimiz bu konuda şöyle buyuruyor.
“Sizden harhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa ve o kimse nehirde günde beş defa yıkansa kendisinde kirden. birşey kalırmı ? “Dinleyenler” Hiç kir kalmaz Ya Rasulalla “Peygamber efendimiz” İşte beş vakit namaz da buna benzer, Allah namazla günahları siler. buyurdu.
Salat İnsanlıkta yaşıttır
İslam, insanlığın değişmez değerlerinin öbür adıdır. Bu manada İslam insanlıkla yaşıttır. Nasıl ki İslam, tüm zamanların hak dini olan ” teslimiyet yolu” nun adı ise, salat da tüm zamanlarda geçerli olan ibadetin adıdır. Sadece salat değil, zekat da oruç da, hac da, kurban da böyledir. Salat terimiyle ifade edilen kakikat, farklı zamanlarda farklı tecelli etmiş, farklı sürelere bürünmüş olabilir.Fakat kıldığımız namazda salat adını alamyı hak eden her ibadet, aynı maksada hizmet eder.
Ayet ve Hadislerle Işığında Namazsız İslam Olur mu ?
Namaz Kılanlara Allah (c.c) Müjdesi Ve daha fazlası sizi bekliyor.
Yarabb! umduklarımıza nail, korktuklarımızdan da emin kıl . İslamisohbetci.com sitesi olarak Bugünde bu konuyu kaleme aldım bununla amel edenlerden sen razı ol. Maksat ve matlubumuz ancak senin rızandır. Hata ve kusurlar bizden, inayet ve hidayet Rabbimizdendir. Namaz Kılmanın Faydaları ve Huzuru
SeLam ve Dua İle…
https://www.islamisohbetci.com/namazin-onemi/https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2021/03/nuruosmaniye-camii-namaz-veryansintv.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2021/03/nuruosmaniye-camii-namaz-veryansintv-150x150.jpgGenel
Bir yanıt yazın