Günah Ne Demek?

Gıybet Etmenin Günahı Nedir?

Gıybet Hangi Surede Geçiyor?    Hucurat Suresi 12

Bir kimsenin gıyabında onun şahsıyla ilgili kusurlarından söz edilmesi gıybet sayılmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de Gıybet, “ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye” benzetilmektedir. islamisohbet 

İnsanlar arasındaki dostluğu, savgiyi, merhameti, tehdit eden manevi hastalıklardan biri de gıybettir.

Peygamber Efendimiz? Dilerseniz gıybetin ne olduğu Hz. Peygamber (s.a.v)’den dinleyelim: “Gıybet nedir bilir misiniz?” Ashab-ı Kiram”

Allah ve Resulü daha iyi bilir” dedikleri. Bunun üzerine “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v) “Gıybet, kardeşini hoşlanmadı şeylerle arkasından anmakdır.” buyurdular Kısaca gıybet nedir?.

 

Unnamed (12)

Bir kimsenin gıyabından onun şahsıyla ilgili kusurlarından söz Edilmesi gıybet sayılmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de gıybet, “ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye” benzetilmektedir. İnsanlar arasındaki dostluğu, sevgiyi, merhameti tehdit eden manevi hastalıklardan biri de gıybettir. Gıybet nedir Peygamber efendimiz? Dilerseniz gıybetin nedir bilir misiniz? “Ashab-ı Kiram “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler.

Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v) “Gıybet, kardeşini hoşlanmadığı şeylerle arkasından anmandır”
buyurdular. Kısaca gıybet nedir?
Gıybet;”Bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak” demektir. Türkçe’de bu kavramın karşılığı olarak  “dedikodu” ve “çekiştirme” kelimeleri kullanılır. İslam’da büyük  günahlardan biridir.

Ancak başka  birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz. Gıybet nedir bilir misiniz hadisi? Allah Resulü (s.a.v) bir seferinde ashabına şöyle sormuşlardı: “Gıybet nedir bilirmisiniz? “Ashab-ı Kiram: “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. “Gıybet, kardeşini hoşlanmadığı şeylerle arkasından anmandır” buyurdular. Gıybet hangi surede geçiyor?  Hacurat Suresi 12

Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirimizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın.

Birbirinizin gıybetini yapmayın Gıybet etmek kull hakkına girer mi? Çağımızın en büyük hastalıklarından biri “Gıybet’tir” Hiçbir Bahane, gıybet ve dedikoduya meşruiyet kazandırmaz.

Kafirin  dedikodusu bile haramdır. Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir Gıybet etmenin günahı nedir?
Bir kişinin arkasından, onun olumsuz yönlerinden bahsetmek, o kişi ile ilgili gizli ya da menfi olan şeyleri anlatmak gıybet etmektir.

İslamiyet’te gıybet haram kılınmıştır. Bu da kullara gıybet etmenin ne denli kötü, yanlış ve en önemlisi haram olduğunu anlatmak için fazlasıyla açık bir ayettir.

Hadis ne anlama gelir?

Hadis Ne Demek?

Hz.Muhammed’in (S.a.v) sözleri, davranışları ve takrirleri ile hem ahlaki hem de insanı özelliklerinden meydana gelen sünnetinin sözsel olarak ya da yazılı olarak ifade edilen halidir. Gıybet ve koğuculuk nedir?

Gıybet ile koğuculuk (nemime) arasında fark vardır. Konuşulanın konuşanları ilgilendirip ilgilendirmemesi veya doğru olup olmaması da gıybet fiilini değiştirmez.

Eğer konuşulanlar yalansa, hem gıybet hem iftira edilmiş olur. Konuşulanlar doğru ise, Gıybet yapılmış olur.

B1156d8c587680ed58ebf4d75f8e6a5c (1)

”Allah’ım Kulağımın, gözümün ve dilimin şerrinden, kalbimin kötülüğünden sana sığınırım.” Amin

Gıybet etmenin günahı nedir?

Gıybet sözlükte bir kimsenin arkasından aleyhinde bulunma, duyacağı zaman üzüleceği bir sözü arkasından söyleme, çekiştirme, koğuculuk olarak geçer.
Gıybet, bir kimsenin arkasından aleyhinde bulunma, duyacağı, zaman üzüleceği bir sözü arkasından söyleme,
çekiştirme, koğuculuk olarak geçer.

Gıybet Etmenin Günahı Nedir? Günah Ne Demek

Gıybet, bir kimseyi gıyabında hoşlanmayacağı şekilde anmaktır. Gıybet Kur’an ve Sünnet’in şiddetle nehyettiği cok ağır bir cürümdür.

Gıybet, İslam kardeşliğini bozan, toplum düzenini altüst eden, birlik ve beraberlik ruhunu öldürerek kalplere kin ve husumet tohumları saçan büyük günahlardan biridir.

Böyle olmakla beraber birçok kimse, cahilane bir düşünce ile, zaten gerçek olan bir kusurun, sahibinin gıyabında söylenmesidir.

Gerçek olmayanı söylemek ise iftiradır. Bunu düşünmeyerek bir kişinin, sözlerinin doğru olmasıyla teselli bulması ve yanlış yoldan devam edip gitmesi, ne büyük bir gaflettir!

Kardeşlerim!

Bizler, birbirine iman kardeşliği ile bağlı müminleriz. Bu kardeşlik, bir binanın birbirine kenetlenmiş yapı taşları gibi sapasağlam bir kardeşliktir. Bu kardeşlikte kardeşler birbirne emanettir.Kardeşimizin canı bizim canımızdır.Onur ve haysiyeti  bizim onur ve haysiyetimizdir. Birbirimizi en ufak bir iman ile dahi incitmemek bu kardeşliğin bir gereğidir.Gönül erlerinden birinin şu sözü bu gerçeği ne de veciz ifade etmektedir: ”Sakın incitme bir canı. Yıkarsın arş-ı Rahman’ı

Günlük hayatımızda zihinlerimiz her türlü haberlerle yorgun düşmektedir. Kulakalrımız, arzu edilen nice sözler işitmektedir. Özellikle dedikodu, yalan,iftira gibi çirkin sözler, ilgi ve merak uyandıracak şekilde sunabilmektedir.Zaman zaman sorunsuz ve şurusuzca  insanların ardından konuşulanlar insanların onur ve haysiyeti hedef alınebilmektedir.

Oysa Peygamber Efendimiz (s.a.v), Müslümanı ”elinden emin olunan insan” diye tanımlamıştır.

Resulllah (s.a.s), şu hadisiyle gıybet, dedikodu, su-i zan özel halleri araştırma gibi mümine yakışmayan durumlardan uzak durmayı emretmiştir: ”Birbirinizin gıybetini yapmayın. Gizli hallerinizi araştırmayın. Çünkü her kim insanların gizli hallerini araştırsa Allah da onun gizli halini araştırır. Ve neticede onu evinde bile olsa rezil eder.

Resul-i Ekrem Efendimiz, ”Allah’a ve ahiret gününe iman eden ya hayır konuşsun ya da sussun. buyurmuştur. Her duyduğunu söylemesinin. kişiye ginah olarak yeteceğini bildirmiştir.

Dilimiz, fitne ve fesat için degil; her daim güven ve itimat, huzur ve süküt için dönsün. Sözlerimiz, gıybet ve dedikodu, iftira ve yalan için degil; sadakat ve doğruluk için dökülsün. Kelammız, kin, nefret ve düşmanlığa degil; ülfet, muhabbet ve kardeşliğe vesile olsun.unutmayalım ki, o büyük gün ebdi nimetlere kavışacak olanlar, zihnine, gönlüne,diline,eline, hasılı bütün bedenine sahip çıkan ve hayata mümince bakanlardır.

konumuzu Peygamber Efendimiz (s,a,s)’in şu duasıyla bitirmek istiyorum:

”Allah’ım Kulağımın, gözümün ve dilimin şerrinden, kalbimin kötülüğünden sana sığınırım.” Amin

”Allah’a  ve ahiret gününe iman eden ya hayır konuşsun yada da sussun.”(Buhari, Rikak,23)

İslami sohbet platformu Gıybet Etmenin Günahı Nedir? Gıybet Hangi Surede Geçiyor?   konulu makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle

Selam ve dua ile

 

 

 

 

 

Genel
Günah Ne Demek? Gıybet Etmenin Günahı Nedir? Gıybet Hangi Surede Geçiyor?    Hucurat Suresi 12 Bir kimsenin gıyabında onun şahsıyla ilgili kusurlarından söz edilmesi gıybet sayılmıştır. Kur'an-ı Kerim'de Gıybet, 'ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye' benzetilmektedir. islamisohbet  İnsanlar arasındaki dostluğu, savgiyi, merhameti, tehdit eden manevi hastalıklardan biri de gıybettir. Peygamber Efendimiz? Dilerseniz gıybetin ne olduğu...