Takva sahibi insan nasıl olmalı ? Takva sahibi kimseler de hangi davranışlar gözlenir? Takva sahibi insanlar günlük hayatlarında nasıl yaşamalı? İslami sohbetci

Takva kulun, azametinden  korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabbine karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi,  emirlerini tutup yaşadıklarından kaçınması demektir. Kuran’da  Allah katında insanların en üstünün en çok takva sahibi olanlar olduğu belirtilmiştir. 

Takva sahibi insan nasıl olmalı ?

Takva sahibi insanlar özünde, sözünde bir insanlardır. Davranışlarıyla,  yaşam tarzıyla her zaman Allah’ın huzurundaymış gibi hareket ederler. Harama bulaşmak korkusuyla bazı halleri de terk eder. Tüm varlığı ile kendisini O’na adarlar.

Takva sahibi kimselerde hangi davranışlar gözlenir?

Takva sahibi kimselerde Cömertlik:  ”O takvasahipleri ki.  bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar” (Ali İmran, 134) Ayetinde  anladığımız gibi  takva sahibi  kimselerin bir özelliği de cömert olmasıdır. Fatiha suresinin 5.ayette  ”Allah’ım beni dosdoğru, orta, dengeli, yoluna ulaştır”  diyoruz demi.

Takva sahibi insanlar günlük hayatlarında nasıl yaşamalı?

Takva sahibi insanlar günlük hayatlarında büyük ve  küçük, gizli ve açık her türlü günahtan uzak durur.  kötülük yapmaz. dedikodu yapmaz, gıybet etmez,  iftira atmaz. Rabbine karşı  görevlerimizi yerine getirir. Hz. Peygamber Efendimizin (sav)’ in sünnetine uyar ve o şekilde yaşar.

TakBu hadis-i şeriften hareketle takva sahibi olan yani muttaki olan kişiler takva üzere yaşayan, Allah’a yakın olan kimselerdir. Takva bilinci taşıyanlar Allah’a sığınmaya ve şüpheli şeylerden kaçınmaya büyük önem verirler. Mubah ve helal olan dünya nimetlerini ihtiyaçtan fazla tüketmezler.
vanın Kur’an-ı Kerim’de Zikredilen 15 Fazileti

1.Takva, kişinin günahlardan son derece sakınmasıdır. Takvanın Kur’an-ı Kerim’de zikredilen on beş fazileti vardır ki, kim takvayı ele geçirirse, bu faziletleri de ele geçirir. Bu faziletler ve bu faziletlere işaret eden ayetler şunlardır:
Takva, kişiyi hidayete kavuşturur. Kur’an, muttakiler için bir hidayettir. (Bakara, 2/2) aueti, bu fazilete işaret eder.

2. Takva, kişiyi Allah’ın yardımına mazhar eder. Şüphesiz ki Allah, muttakilerin dostudur. (Casiye, 45/19) ayeti, bu fazilete işaret eder.

3. Takva, kişiyi Allah’ın dostluğuna mazhar eder. Şüphesiz Allah, muttakilerin dostudur. (Casiye 45/19) ayeti, bu fazilete işaret eder.

4. Takva, kişiyi Allah’ın sevgisine mazhar eder. Şüphesiz Allah, muttakileri sever. (Tevbe 9/7) ayeti, bu fazilete işaret eder.

5 ve 6. Takva, kişiyi furkan sahibi yapar ve Allah’ın affına mazhar eder. Furkan, hakla batılı birbirinden ayırma kabiliyetidir. Ey iman edenler! Eğer Allah’a karşı takva sahibi olursanız Allah size bir furkan verir. Ve günahlarınızı örter ve sizi affeder. (Enfal, 8/29) ayeti, bu fazilete işaret eder.

7-8 Takva, dertlerden kurtulmaya ve beklenmedik yerden rızka mazhar olmaya sebeptir. Kim Allah’tan takva ederse Allah onun için bir çıkış yolu yaratır. Ummadığı yerden onu rızıklandırır. (Talak, 65/2-3) ayeti, bu faziletlere işaret eder.

9. Takva, işlerde kolaylığa sebeptir. Kim Allah’tan takva ederse, Allah onun işlerini kolay eder (Talak, 65/4) ayeti, bu fazilet işaret eder.

10. Takva, büyük ecirlere kavuşmaya vesiledir. Kim Allah’tan takva ederse Allah onun kötülüklerini örter ve onun ecrini büyük eder. (Talak, 65/5) ayeti, bu fazilete işaret eder.

ecrini büyük eder. (Talak, 65/5) ayeti, bu fazilete işaret eder.

11. Takva, amellerin kabulüne sebeptir. Allah ancak muttakilerden kabul eder. (Maide, 5/27) ayeti, bu fazilete işaret eder.

12. Takva kurtuluşa sebeptir. Allah’tan takva edin, umulur ki felaha kavuşursunuz. (Al-i İmran, 3/10) ayeti, bu fazilete işaret eder

13. Takva, müjdeye nail olmaya sebeptir. Onlar ki iman etmişler ve takva sahipleridir. Dünya hayatında ve ahirette takva sahipleri için müjdeler vardır. (Yunus/63-64) ayeti bu fazilete işaret eder.

14. Takva, cennette hususi bir makama sahip olmaya sebeptir. Şüphesiz muttakiler için Rablerinin ininde Naim Cennetleri vardır. (Kalem, 68/34) ayeti, bu fazilete işaret eder.
15- Takva, cehennemden kurtuluşa sebeptir. Sonra biz takva sahiplerini kurtarırız. (Meryem, 19/72)

Selam  ve dua ile

İslami sohbet platformu olarak,  Takva sahibi insan nasıl olmalı ? cömert, yaşam, Kuran islamiSohbetci Tek Din İslam’dır İslam Dini Son Dindir? başka bir konuda görüşmek dileğiyle Sevgiler saygılar İslamisohbetci.com 

EzeLGenelİslami Sohbet
Takva sahibi insan nasıl olmalı ? Takva sahibi kimseler de hangi davranışlar gözlenir? Takva sahibi insanlar günlük hayatlarında nasıl yaşamalı? İslami sohbetci Takva kulun, azametinden  korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabbine karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi,  emirlerini tutup yaşadıklarından kaçınması demektir. Kuran'da  Allah katında insanların en üstünün en çok...