KİTAP OKUMAK VE İLİM ÖĞRENMEK
KİTAP OKUMAK VE İLİM ÖĞRENMEK
Konu Başlıkları
İslami Sohbet
Bismillahirrahmanirrahim
Selamun aleykum ve Rahmetullah
“Bismillahirrahmanirrahim”
Demeden Allah’ın adını anmadan başlanılan her hangi bir işte başarıya erişilemeyeceğimiz gibi Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. Kuran Kalplere Kuvvet ve Gıdadır. Ruhlara Şifadır.
Besmele, her işimizin başında bir anahtar görevi görür.
Ayrıca ilim zihinde kalıp kalbe intikal etmezse, o ilim faydasız bir ilimdir. Nasıl ki iman, dil ile ikrar, kalp ile tasdik ise, ilmin de zihinden kalbe intikal etmesi, bu şekilde “İrfana dönüşmesi icap eder.
Ben mesela kitap okumayı çok seviyorum fırsat buldukça okuyorum okumaya çalışıyorum bazen hayatta en iyi arkadaşınız olabilir Güzel bir kitap. Herkes her kitabı okuyacak ve beğenecek diye bir şey yoktur.
Bazı kitaplar ilaç gibi gelirken bazıları da işkence gibi gelebilir. okuduğun zaman anlamazsın Aslına birçok insanın kitap okuma alışkanlığı kazanmak isterken yaptığı ilk hata bu oluyor. Bende bu hatayı çok yaptım ilk kitap okumaya karar verdiğim zaman tabi ki.
Kişi hiç haz almadığı konuda veya kapağını sevdiği için aldığı kitaplarla başlayarak, kitap okuma alışkanlığını başlamadan bitirmiştir. Oluyor, öncelikle ne tarz yazıları okumayı sevdiğiniz konusunda kendinizle tartışın.
İlk okumaya başlayacağınız kitap, alışkanlığın devamı için atılan ilk temeldir.
İlk Başta kitap okumayı Sevmelisiniz mesela Başlangıç olarak şiir kitabı olabilir sayfası az olan kitaplarla başlanmalı. Bazen çevremizdeki insanlar, seviyemizi ve ilgi alanımızı bilmeden bize kitaplar önerebilir suna bilirler Bu kitaplar çok fazla teknik terim içerebilir, akademik olabilir veya sizin çok uzun olabilir.
Bu tür kitaplarla başlamak, okuma alışkanlığı geliştirmenizi son derece olumsuz etkiler. Aksine bu durumda kişinin kitap okuma hevesi kırılacak ve bir daha eline kitap alamayacaktır. Bu yüzden küçük adımlarla ilerlemeniz gerektiğini bilin.
Gerçekleri okuyarak anlamak, ilk etapta güveni artırır. Okumak aynı zamanda olayları inceleme ve insanların ufkunu genişletme fırsatı verir. AYrıca çok kitap okuyanların zengin bir kelime dağarcığına sahip olduğu, konuşurken etkileyici bir hitap diline sahip olduğu ve karşısındaki kişiyi kolayca etkileyebileceği söylenebilir.
Kelime dağarcığının geniş olması, farklı terimlerle düşünmeyi mümkün kılar. Genel olarak, kültürel düzeyde düşünme yeteneğimizi artırır. Kitapları okuyarak, çevrenizdekilerle olan ilişkilerinizin çok daha olumlu ve ılımlı olduğunu anlayabilirsiniz.
Kitap okumak, algı gücünü artıracak, hayal gücünü güçlendirecek, okul ve iş hayatında daha büyük başarılara imza atmanızı sağlayacaktır. Bu sayede özellikle eğitimli aileler çoçuklarına çok daha iyi davranabilir ve kişisel gelişim açısından sağlıklarına özen gösterebilirler.
Kitap okuma alışkanlığı sağlamak için, ilk başta sayfa olarak daha az yapraklı ve içerik olarak da sıkılmayacak türden kitaplarla başlangıç yapılabilir. Kitap okumak, yaşam sevgisi kazandırır.Okumak, düşünceyi besler, geliştirir ve hızlandırır.
Bütün bu yetenekler olgunlaşır. Kitap okuyan kişinin stresli çevre ve durumlara daha sağlıklı yanıtları vardır. Kitap okumak zihni açar; bilgi ve kelime dağarcığını zenginleştirir: genel kültürü artırır. Bu da aktif bir insan olmanın yolunu açar. Anlayışı ve konuşma yeteneğini geliştirir. Mesleki ve eğitim hayatında başarı sağlar.
Dünya görüşünü değiştirir. Olaylara farklı bir perspektiften bakmanızı sağlar. Hayal gücünü geliştirerek ortaya daha iyi fikirler atmaya yardımcı olur.Akıcı ve düzgün konuşma becerisi katar.
İslam alimleri, ilmin tahsilinin ilk şartının halis bir niyet olduğunu söylemişlerdir. Niyet, her amelin başıdır. İlim tahsili, en faziletli amellerin başında gelir. Dolayısıyla bu konu açısından bakıldığında niyet, çok daha büyük önem kazanır
İmam-ı Gazali (Rahimehullah) ihya’sına ilmin faziletleriyle ilgili bahisle başlamış ve ilim tahsili konusunun niyetle olan alakasına önemle dikkat çekmiştir.
Ayet-i kerimelerde buyrulur: “Rasulüm! Sana bu mübarek Kitab2ı ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsın diye indirdik.” (Sad, 29)
İşte faydalı ilim, Cenab-ı Hakk’a kullukta tekamül ettiren, insan ruh inceliği, rikkat, zarafet ve hassasiyet kazandıran bir ilimdir. Ebedi istikbali saadet içinde yaşamaya vesile olan ilimdir.
Ayrıca ilim zihinde kalıp kalbe intikal etmezse, o ilim faydasız bir ilimdir. Nasıl ki iman, dil ile ikrar, kalp ile tasdik ise, ilmin de zihinden kalbe intikal etmesi, bu şekilde “İrfan”a dönüşmesi icab eder.
Kitap okumak insanın ufkunu geliştirir. Kitap okurken insanların bilgisi artar. Kitap okuyarak kişi kendisini geliştirir
Hayatın her alanında insanlara faydalı olacak olan kitaba ne kadar değer verilse yeridir. Çnk kişisel gelişimi sağlar.
islam dini ilme, okumaya ve bilgiye büyük önem vermiştir. Geleneğimizde ilmin vasıtaları olan kalemi ilmin kayıt altına alınmasına ve yayılmasına hizmet ettiği için kutsal sayılmıştır. Çünkü İslam bir ilmi ve irfan dinindir.
KİTAP OKUMAK VE İLİM ÖĞRENMEK Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “Yaratan Rabbinin adıyla oku” Kitap okuyan toplumların kültür bakımından zengin olur.
Dinimiz ilme, okuyup, yazmaya önemi vermiş: dikkatimizi bu noktaya çekmiş ve bizlerden daima müspet yolda çalışmayı istemiştir. Okumak Allah’ın emridir. Okumamak ise Allah’a isyandır. İnsanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik okuma, öğrenme, anlama ve anlatma yeteneğini ortaya çıkaran akla sahip olmasıdır.
İslam, düşünen e aklını kullanan insana hitap eder. İnsan huzur ve mutluluğa kavuşmak için büyük çaba gösterir. İslam’ın okumaya erdiği önem çok büyüktür. Bu büyüklüğe, Başta Hz. Peygamberin hayatı olmak üzere, bütün İslam tarihi şahittir. İslami ilim ve irfan dinidir.
Öğrenmeye öğrenmeye, inceleme ve araştırmaya büyük önem ermiştirİslam dini: her hkmü insanın yapısına hayat düzenine uygun olan dünya ve ahiret saadetini temin etmek için gönderilmiş ilahi bir dindir. İslami dinini tek ifadeyle. okumak öğrenmek ve buna göre yaşamak nizamıdır.
KİTAP OKUMAK VE İLİM ÖĞRENMEK Kuran’dan Öyle ayetler İndiririz ki, bunlar, Mümin’ler İçin Şifa ve rahmettir.
Yüce Allah bir kulunu severse,
onu en faziletli vakitlerde en ,faziletli ,
amellerle meşgul eder ve böylece ona en üstün, Sevabı verir. Ama bir kulundan hoşnut olmazsa onu, faziletli vakitlerde en kötü amellerde meşgul eder.
Böylece onun, dini emirlere hürmetteki noksanlığı ve haramlara dalması yüzünden kötülüğü artmış olur.
(Ebu Talib el Mekki, Kütu’l Kulüb, c.1.s.191.) ,
islami sohbet platformu olarak makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. KİTAP OKUMAK VE İLİM ÖĞRENMEK Bir başka makalede görüşmek dileğiyle, İslami sohbetci Dini Sohbet Sohbet sitesinden
SELAM vE DUA ile
https://www.islamisohbetci.com/kitap-okumak-ve-ilim-ogrenmek/https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/03/faydali-ilim-171859.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/03/faydali-ilim-171859-300x300.jpgGenelİslami Sohbet
Bir yanıt yazın