İslam’da Adaletin Gözetilmesi ve Önemi

İslam’da Adalet Nedir?

Adaletin Önemi islami Sohbetci

İslam’da Adaletin Gözetilmesi

Adalet, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde genellikle düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, takvaya yönelme, dürüstlük, gibi anlamlara kullanılmıştır.

Adalet, her türlü sapmanın ve haksızlığın karşıtı olup bir şeyi ait olduğu yere koymak, onun hakkını vermek, eşit ve denk yapmak anlamlarına gelir.

Cahiliye toplumunda adaletten ve dengeden bahsetmek mümkün değildir. İslam dininin gelişi ile birlikte insanlık için yepyeni bir çağ başlamıştır. Bu çağ, vahyin ilk muhatapları olan Arap Yarımadası’ndaki insanlarla başlayarak tüm dünyayı adalet gibi yüce bir kavram ile buluşturmuştur.

Allah kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’ de adaletle hükmetmeyi Müslümanlar için bir görev olarak ifade etmektedir.

Yani adaket bir güzel ahlak konusu olmanın ötesinde bütün Müslümanlar için farz olan bir davranış biçimidir. “Allah size, mutlaka emanetleri ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasındaki hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.

Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor!

Şüphesiz Allah her şeyi işitici ve her şeyi görücüdür.” Aynı zamanda adalet öyle bir kavramdır ki söz konusu olan eş, akraba, dost ve yakınlar olsa bile haktan ve hukuktan asla ayrılmamayı zorunlu kılar.

Bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilir: “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutun, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun.

Zengin olsunlar, fakir olsunlar Allah onlara daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, eğer, büker yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız Allah yaptıklarınızdan haberdardır. “

İslam’da Adaletin Gözetilmesi ve Önemi  IslamiSohbetci.com

İslam’da Adaletin Gözetilmesi

Adalet Hakkında bilmemiz gerekenler

“Hakkı teslim etmek ve kim olursa olsun eşit muamelede bulunmak” manasına gelir. Peygamberimiz buna çok dikkat eder, “suçu işleyen kızım Fatıma bile olsa cezasını veriririm” buyururdu. Adalet, herşeyi layık olduğu yere koymak, doğru hüküm vermek haksızlıktan sakınmaktır.

“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlarına yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”

İslamda adalet hayatın her alanında gösterilmelidir.

Savaşta adalet, barış adalet, nimetlerin paylaşımında adalet, ölçü ve tartıda adalet, söz söylerken adalet, çalışmada ve ücrette adalet, çocuklar arasındaki sevgi ve mal paylaşımında adalet, eşimize karşı adalet, komşularımıza karşı adalet kısaca her zaman her yerde adalet. Hatta İslam İbadette dahi adaleti tavsiye ediyor.

Nefsimizin ve bedenimizin bizde hakkı olduğunu beyan ediyor. Hülasa adalet, kainatın düzeni, bir devletin bekası, ailenin ve toplumun huzuru, dünyanın saadeti müminlerin ise ahirette huzur ve mutluluğudur.

İslam’da Adaletin Gözetilmesi başlıklı konumuzun sonuna baska bir konuda görüşmek üzere Selam ve dua ile

EzeLGenelİslami Sohbet
İslam'da Adaletin Gözetilmesi ve Önemi İslam'da Adalet Nedir? Adaletin Önemi islami Sohbetci İslam'da Adaletin Gözetilmesi Adalet, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde genellikle düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, takvaya yönelme, dürüstlük, gibi anlamlara kullanılmıştır. Adalet, her türlü sapmanın ve haksızlığın karşıtı olup bir şeyi ait olduğu yere koymak, onun hakkını vermek, eşit ve...