Ennur’un Mutfağı / Hazırlığı Nefis Yemekler
Konu Başlıkları
Ennur’un Mutfağı Kışlık Hazırlığı Nefis Yemekler
Selamun Aleykum Ve Rahmetullah
Bismillahirrahmanirrahim
Öncelikle konuma başlamadan önce Allah’u Teala’nın Bize yemek, içmek için çeşit çeşit verdiği her şeye ”Rızık’ denir.
”Allah,nimetinin eserinin kulunun üzerinde görülmesini sever.”(Tirmizi, Edeb,54; ibn hanbel, IV,,438)
13.Sure de (Rad Suresi), 26.Ayet Allah rızık dilediğine bol verir, (dilediğine de ) kısar Onlar ise dünya hayatı ile sevinmektedir. Hlbuki dünya hayatı, ahiretin yanında çok az bir yararlanamdan ibarettir.
Sadece insanların değil yeryüzündeki tüm canlıların bu rızıklardan faydalandığını biliyoruz.Allah’a hamdolsun şükürler olsun verdiği herbir rızka islami sohbet
Bugünkü Konumuz Kış hazırlıkları Allah2ın bize verdiği brbirnden güzel sebze ve meyveleri kışın yemek için neler yapıcaz yapmalıyız.
Tarihin yani sıra kültürü ve yemekleriyle de oldukça zengin bir kent olarak Kahramanmaraş’ta, ev hanımların kışlık yiyecek hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. biberi kurutlur, patlıcan kurutlur,yeşil fasulye kurutulur, Bmya kurutlur, daha bi sürü çeşit çeşit meyve sebze hem dondurularak dolapta saklanır. hemde Güneşte kurutulur.
Kışlık hazırlıklar kış dönemine ait yiyecek hazırlıklarının yaz döneminde gerçekleştirilmesini ifade eder.
Mesela.Turşusuz bir kış sofrası düşünülemez. olmazsa olmazlardandır Biberin, domateslerin, salatalıkların lahana ve bircok sebzeden yapilan cesit cesit karışım lezzetler tam mevsimindeyken hazırladığımız karışık turşu cesitleri vardır soframızda illaki bulundurruz.
Bu hazırlıklar sayesinde hem kışın yemek hazırlanması çok daha pratik üstelik epey lezzetli olur.Turşusuz bir kış sofrası düşünülemez.
Kış için hazırladıklarımız nelerdir Taze fasulye konserveleri, çeşit çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.en sevilen çeşitleri arasında yer alan erişte, kurutulmuş hamurdan yapılır.
İlkbaharda en taze halleri ile tezgahlarda yerini alan üzüm yaprağı ile kışın zeytinyağı dolma yapmak isterseniz.
Dondurucu bamya, közlenmiş kırmızı biber, dondurucuda patlıcan saklama gibi hazırlıklar kışlık hazırlıkları içermektedir. Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
Kış için mutfaktaki hazırlık yaz döneminde alınacak mevsim sebzeler ile başlar.
Yazlık mevsim sebzeler kış için hazırlanmak üzere kişi isteğine bağlı olarak pazardan satın alınırMalzeme alımı hazırlık için ilk adımdır.
Köz kırmızı biber ve köz patlıcandan yapılacak o kadar güzel salatalar, yoğurtlamalar, börekler, yemekler var ki saymakla bitmez.
Bu yemekleri canımız çektiğinde veya aniden bir misafir geldiğinde pratik bir şekile yapabilmek için buzlukta biber ve patlıcanımızın olması cok kurtarıcı oluyor.
Yoğurtlanabilir, soğan sarımsak nar eşkisi ve zeytinyağı ile salatası yapılabilir, alinazik yemeği yaparken patlıcanlar kullanılabilir.Börek içi olarak buzluktan hemen çözdürülüp kullanılabilir..
Domates Sosu olmazsa olmazlardan
evde Domates Sosu Biber ķozlemesi Patlican kozlemesi Çesitli Sebzelerden yaptığımız kislik yiyecekler. Hercesit tursular. Kışlık hazırlıklar kış dönemine ait yiyecek hazırlıklarının yaz döneminde gerçekleştirilmesini ifade eder. Mesela.Turşusuz bir kış sofrası düşünülemez.
Biberin, domateslerin, salatalıkların lahana ve bircok sebzeden yapilan cesit cesit lezzetler tam mevsimindeyken hazırlayacağınız karışık turşu cesitleri. islami sohbet Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Bu hazırlıklar sayesinde hem kışın yemek hazırlanması çok daha pratik üstelik epey lezzetli olur.Turşu’suz bir kış sofrası düşünülemez.
Biberin, domateslerin, salatalıkların tam mevsimindeyken hazırlayacağınız karışık turşu tarifi.Yazın sebze meyve alışverişi yapması her zaman daha keyiflidir çünkü sebzeler, meyveler daha çeşitli, leziz ve kışa nazaran çok daha ekonomiktir.
Kış için hazırlıklar nelerdir? Taze fasulye konserveleri, bin çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir.
Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır. İlkbaharda en taze halleri ile tezgahlarda yerini alan üzüm yaprağı ile kışın zeytinyağı dolma yapmak isterseniz. Yazın salamura halde büyük cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Kış için kavanoz kavanoz acı ezmeniz kilerde hazır olsun isterseniz tadından oldukça memnun kalacağınız bir tarif veriyoruz. Çok acı sevmeyenlere şimdiden uyarı, acı miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Acılı Ezme Kışlık domates sosu Kahvaltılık nasıl hazırlanır?
Kışa hazırlık domates salçası ile ilgili görsel sonucu Domatesleri güzelce yıkayın, kabuklarını soyun ve mutfak robotundan ektikten sonra bir tencereye alın. Tencerenin altını açın ve o sırada biberleri temizleyip sarımsakla birlikte aynı şekilde robottan çekin ve tencereye ekleyin.
Suyunu çekip koyulaşmaya başladıktan sonra içine sirke zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Sebzelerin yoğun olarak yetiştiği yaz aylarında taze ürünlerden yapılan konserveler için hazırlıklar başladı.
Evlerde yapılan kış hazırlıklarıyla hem ekonomik hem de lezzetli ve katkısız konserveler hazırlamak mümkün. Ev için yapılan kışlık yiyeceklerin başında ise domates konservesi geliyor.
Kış hazırlıklarının başladığı şu günlerde birçok ev hanımını konserve telaşı sardı. Domatesler, biberler, kurutmalık yiyecekler ve reçeller. Birçok şehirde hazırlanan yöresel yiyecekler.
Kışın en büyük kurtarıcısı hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan domates sosu konserve hazırlıklarının da başında geliyor. Turşu denildiğinde ilk akla gelen çeşit olan salatalık turşusunu, kavanozlara doldurarak kış için saklayabiliriz, yemeklerin yanında özenle sunabilirsiniz.
Kışlık hazırlıklarının başında gelen yemeklerden biri de tarhanadır. en sevilen çeşitleri arasında yer alan erişte, hamurdan yapılır. Bu kış yalnızca turşu ve konserve yapmakla kalmayın . Yemeklere çok yakışan bir baharat hazırlamak için ihtiyacınız olanlar maydanoz ve dereotu.
Güneşte kurutulan maydanoz, reyhan nane feslegen, ve dereotunu ufalayarak baharat haline getirebilirsiniz.
Kışın domates, patlican gibi bazı sebzeler kolaylıkla bulunabilse de yaz sebsezinin tadı hep bir ayrıdır.
Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır. Kışın nefis yemekler yapılır.
Kış için mutfaktaki hazırlıklar yaz döneminde alınacak mevsim sebzeleri ile başlar. pazardan alınır.
Kış hazırlıkları nelerdir istesinin tarifi için böyle buyurun! Her turşunun kendine has bir lezzeti var, Kışlık hazırlıklar kış dönemine ait yiyecek hazırlıklarının yaz döneminde alıriz. Mutfak alanında hazırlanabilecek cok sayıda fikir vardır.
bu fikirlerden birçoğu sıklıkla rastlanmaktadır. Kışlık hazırlıkların başında temeli çeken bazı ürünler bulunmaktadır.
Dondurucu bamya, közlenmiş kırmızı biber, dondurucuda patlıcan saklama gibi hazırlıklar kışlık hazırlıkları
Yazlık mevsim sebzeler kış için hazırlanmak üzere kişi isteğine bağlı olarak pazardan satın alınır Malzeme alımı hazırlık için ilk adımdır.
Közlenmiş patlıcan ve biber
Köz kırmızı biber ve köz patlıcandan yapılacak o kadar güzel salatalar, yoğurtlamalar, börekler, yemekler var ki saymakla bitmez.
Bu yemekleri canımız çektiğinde veya aniden bir misafir geldiğinde pratik bir şekile yapabilmek için buzlukta biber ve patlıcanımızın olması cok kurtarıcı oluyor.
Yoğurtlanabilir, soğan sarımsak nar eşkisi ve zeytinyağı ile salatası yapılabilir, alinazik yemeği yaparken patlıcanlar kullanılabilir.Börek içi olarak buzluktan hemen çözdürülüp kullanılabilir..
Yoğurtlanabilir, soğan sarımsak nar eşkisi ve zeytinyağı ile salatası yapılabilir, alinazik yemeği yaparken patlıcanlar kullanılabilir. Mesela,karni yarık, imam bayildi gibi yemekler yapilir.
Börek içi olarak buzluktan hemen çözdürülüp kullanılabiliriz. Bu kurutuklarimiz bicok yemek çeşidine donusture biliriz.
Maraşlı olmayan birine ne zaman bizim tarhanayı götürsem veya tatdırsam bu soruyu duyarım. Bizim tarha diğer memleketlerin tarhanalarından ayrıdır. Bizdeki tarhana çorbalık değil, daha çok çerezlik. Maraş tarhanası kağıt gibi ince yapılır. Birde sıkma tarhanamız vardır tarhana kışın olmazsa olmazlardan olan birtanesi, tarhananın yanında cevizle ve birçok çeşitle ikram ederiz Misafirlerimize.
Bazı yerlerde tarhanası daha kalın, ve sert olur, Islatılarak çorbasıda yapılır. Çorbası güzel olur, içerken biraz pekmez de dökersin . Besleyici ve vitaminlidir o ayrı ama biz tarhanayı çerez gibi yemeyi severiz. Yanına her türlü kuru yemiş alırsın, tarhanayı da kütür kütür yersin. Tarhananın kıvamını ve tadını tutturmak ustalık işidir.
Birde yufka ekmeğimiz var. Kış ve yaz ekmeği olarak yılda en az iki defa ekmek yapılması adettendir. çapı bir metreye yaklaşır, yere kurulan tandırda yapılır
Yufka ekmek kalın olmaz. İncecik olur, kurudur. Yemeden önce hafifçe sularsın ve üzerini sofra bezi ile kapatırsın. Ekmek yapılan günün en avantajlı durumu ise sıcak sıcak, taze taze içini arsına peynir rendelediğin tereyağlı bazlama yeme imtimalindir.
Bazlama ekmekten daha küçük ve kalındır. Tarihin yani sıra kültürü ve yemekleriyle de oldukça zengin bir şehir olarak dikkatleri üzerine çeken Kahramanmaraş’ta, ev hanımların kışlık yiyecek hazırlıkları hala tüm hızıyla devam ediyor.
Kahramanmaraş, tarhanasından kırmızı biberine, yaylarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağına kadar birçok zenginliği bünyesinde barındırıyor.
yanı sıra kültürü ve yemekleriyle de oldukça zengin bir şehir olarak dikkatleri üzerine çeken K.maraşta’ta, ev hanımların kışlık yiyecek hazırlıklarını tüm hızıyla devam ediyor.
Hava sıcaklığının 37 dereceyi bulduğu K.maraş’ta, güneşten faydalanarak kışa hazırlık yapan ev haımları, biber, kabak, salatalık ve patlıcan gibi daha biçok çeşit sebzeleri kurutarak kışa hazırlıyor.
Uzun yıllardır K.maraş’ta ev hanımlarının yaptığı kurutmalık sebzeler, hem sokak aralarında müstakil evlerin balkonlarını, hem de baharatçılardaki tezgahları renklendiriyor. İlk olarak tohumlarından arındırılan kurutmalıklar, tek tek ipe dizilerek kurutuluyor. Sebzelerin kuruması ise 4.5 gün ile bir hafta arasında değişiyor. Damaklara destan yazacak kadar büyük mutfak Çeşit Çeşit yiyeceğiyle zengin mutfagımızdan bikaçını yazmaya çalıştım.
‘Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allah israf edenleri sevmez, (Araf Süresi 7/31)
Afiyet olsun ..
İslami sohbet platformu olarak olarak Ennur’un Mutfağı Kışlık Hazırlığı Nefis Yemekler adlı konum sonuna geldik başka konuda buluşmak üzere
Selam ve Dua ile
https://www.islamisohbetci.com/ennurun-mutfagi-hazirligi-nefis-yemekler/Genel
Ennur hanim elinize saglik daaa bizim sizin gibi 37 derece gunesimiz yok ya hani yaptiklarindan diyorum ..hani bize de mi yollasan diyorum.. okuma hakki olarak 🙂
Teşekkür ederim gülüm canin sagolsun bacim oraya yazdim hepsini yapmasamda yaptik ufat tefek bisiler buranin yoresel kisliklari butmez canim ☺
Ellerine sağlık canım, çok güzel ve iştah açıcı hepsi de ))
aynen Abideeee.. )) hem güneşimiz yok hem de bu kadar hamratlık kimde var yarabbimm.. Maşallah bacıma ,Rabbim kem gözlerden korusun Ezelimi…