Allah’a Hamd Etmenin Fazileti ve Şükür Nedir?
Konu Başlıkları
Allah’a Hamd Etmenin Fazileti ve Şükür Nedir?
Peygamber Efendimiz, hamdın faziletini şöyle beyan eder
Allah’a mahsus ve hamt de sadece O’nun hakkıdır. Allah’ü Teala’nın bütün nimetlerine hamd etmek, Müslümanın kulluk vazifelerinden biridir. Hamt etmek kulluk borcu olduğu halde, Allah’u Teala’nın hamt eden kuldan razı olduğunu bildirmesi, büyük bir lütuf ve ihsandır.
HAMD ETMENİN FAZİLETİ
Hamd, aynı zamanda mühim bir zikirdir. Peygamber Efendimiz, hamdın faziletini şöyle beyan eder: “Temizlik imanın yarısıdır. duası mizanı, Sübhanallahi ve’l-hamdülillah sözleri ise, yer ile gökler arasını sevap ile doldurur.
Namaz nurdur; sadaka burhandır; sabır ziyadır. Kur’an, senin ya lehinde ya da aleyhinde delildir. Yaratılışındaki izzet ve asaleti muhafaza etmiş olan her insan, kendisine bir bardak su ikram edene bile vicdanen bir teşekkür borcu hisseder.
Hal böyleyken insanoğlunun, bütün nimetlerin kaynağı ve ikram eden
olan Rabb’ine karşı alık ve abus kalması, akıl, izan ve vicdan dışıdır. Bu hal, ancak düşünce yoksulluğu ve his donukluğunun bir ifadesidir
Cenab-ı Hakk’ın sonsuz azametinin, ilahi sanat ve sıfat tecellilerinin medh-ü sena edilmesi “Hamd” O’nun sayısız lütuf, nimet ve ikramlarına karşı lisanen, fiilen ve kalben medhü sena ve teşekkürde bulunulması da “şükür”dür. Her iki lafız da mana itibariyle birbirine çok yakındır. Her türlü tazım Allah’a mahsus ve hamd de sadece O’nun hakkıdır. Allah’u Teala’nın bütün nimetlerine hamd etmek, Müslümanın kulluk vazifelerinden biridir.
Hamd etmek kulluk borcu olduğu halde, Allah’u Teala’nın hamd eden kuldan razı olduğunu bildirmesi, büyük bir lütuf ve ihsandır; O’nun sonsuz rahmetinin bir tecellisidir. Hamt Etmenin Fazileti Hamt, aynı zamanda bir zikirdir. Peygamber Efendimiz, hamdın faziletini şöyle beyan eder: “Temizlik imanın yarısıdır. (Elhamdülillah) duası mizanı, (Sübhanallahi ve’l-Hamdülillah) sözleri ise, yer ile gökler arasını sevap ile doldurur.
Namaz nurdur; sadaka burhandır; sabır ziyadır. Kur’an, senin ya lehinde ya da aleyhinde delildir. Herkes sabahtan (pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu azad, kimi de helak eder.” (Müslim, Taharet 1; Tirmizi, DEvaet 85/3517)
Hamd gibi mühim kulluk vazifelerinden biri de şükürdür. Şükür; kulun, kendisine lütfedilen nimetlere ve iyiliklere karşı sevinerek, onları ihsan eden Rabbine çeşitli söz ve davranışlarla halisane bir kullukta bulunmasıdır. Bu da gösteriyor ki şükür, nimetin hakiki sahibini bilmektedir. Allah’ın lütfu olduğunu bilmek ve bunu dille ifade etmek kafi değildir.
Rabbimiz’e karşı icab eden ibadet ve davranış güzellik güzelliklerini ifa etmek, yani amel-i salihlerde bulunmak zaruridir. Gerçekten, varlıkların en basitinden en mütekamiline kadar hiyerarşik teselsülünde zirve noktasını teşkil eden insanın, “Eşref-i mahlukat” olmasının tabii bir icabı olan “hamd ve şükür” dinin en derin ve en mühim meselelerinden biridir. Bunun içindir ki; “Şükür, imanın yarısıdır…” buyrulmuştur.
Peygamberimiz sofrasını kaldırdığı zaman ne derdi?
Peygamber Efendimiz sofrasını kaldırdığı zaman şöyle derdi: “Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz.” Yemekten sonra hamd etmek Rasulullah şöyle buyurmuştur: “Allah’u Teala, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamd eden kulundan hoşnud olur.”,
Aksırınca ne denir?
Nebi’in yanında iki kişi aksırmıştı. Efendimiz onlardan birine “yerhamükellah” dedi, diğerine ise söylemedi kendisine “Yerhamükellah” demediği kişi: “-Filan kişi aksırdı, ona yerhamükellah dediniz; ben aksırdım, bana niye demediniz?!” diye sorunca Peygamber Efendimiz: “-Filan kişi aksırdı, ona yerhamükellah dediniz; ben aksırdım, bana niye demediniz?!” diye sorunca Peygamber Efendimiz: “-O kişi elhamdülillah dedi, sen ise demedin.” buyurdu.
(Buhari, Edeb, 127; Müslim, Zühd, 53) Allah’a hamd olsun Ebu Hüreyre demiştir: “Yetim büyüdüm, yoksul olarak hicret ettim. Gazvan’ın kızı (büsre)’ye karın tokluğuna, ayak pabucu karşılığında işçi oldum. (Yolculuk esnasında) konakladıklarında onlara odun toplardım, hayvanlarına bindikleri zaman da hida yapar; güzel nağmelerle develerini hızlandırırdım. İslam dini güçlendiren ve Ebu Hüreyre’yi imam yapan Allah’a hamd olsun.”
Şükür nedir?
Cüneyd-i Bağdadi yedi yaşında iken dayısı Seriyyı Sakatı onu hacca götürür. Harem için den gerçekleşen irfan sohbetlerinden birinde, şükür hakkında konuşulur. Oradaki ariflerin her biri kendi değerlendirmelerini yaptıktan sonra, Serriy-i Sakatı, Cüneyt’e dönerek onun da konuşmasını ister.
Cüneyt, bir müddet düşündükten sonra şu muhteşem cevabı verir: “-Şükür, Allah Teala’nın lütfettiği nimetle O’na asi olmamak ve o nimeti masiyete sermaya etmemektir.” Allah’a Hamd ve Şükretmek ile ilgili ayet ve hadisler “Siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin; nankörlük etmeyin.”
Hadis-i Şeriflerde ve Ayetlerde buyurmaktadır ki:
İnsanların en efdali, çok hamd edenlerdir. (Taberani)
Cennetin bedeli “La ilahe illallah1, nimetin bedeli “Elhamdülillah”tır.
Ayet-i kerimelerde de buyuruluyor ki:
Bana şükredin, bana nankörlük etmeyin. (Bakara Suresi 152. ayet)
(Nankörlük, şükretmemek, nimetleri Allahü Teala’dan bilmemek anlamına gelir.)
“Allah kuluna bir nimet ihsan ettiğinde, kulun; “Elhamdülillah!” diyerek hamd etmesi, o nimetten daha hayırlıdır.” (İbn-i Mace, Edeb, 55)
Müslümnların Rabbimin verdiği nimetlere her zaman şükretmemiz gerektiği orataya çıkmaktadır. Bie sayısız güzel nimetler veren Rabbimize şükrümüzü eda etmek kul olarak vazifemizdir.
selam ve dua ile
İslami sohbet platformuolarak, Peygamber Efendimiz, hamdın faziletini şöyle beyan eder Tek Din İslam’dır İslam Dini Son Dindir? başka bir konuda görüşmek dileğiyle Sevgiler saygılar İslamisohbetci.com
https://www.islamisohbetci.com/allaha-hamd-etmenin-fazileti-ve-sukur-nedir/https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/08/jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/08/jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj-300x300.jpgGenelİslami Sohbet
Bir yanıt yazın