……………………..Ahlak Değişir Mi……………
Konu Başlıkları
Ahlak Değişir Mi
Çocuk dünyaya tertemiz gelir. eğer anne ve babası tarafından iyi terbiye edilir, güzel huylarla süslenice iyi ahlaklı olarak yetişir. Şayet iyi bir teybire iyi bir teybire, ruhunu kötü huylar bir kara leke gibi kaplarsa ondan güzel ahlak ve iyi davranışlar beklenmez. islami sohbet
Nasıl ki, bedenimizi rahatsız eden hastalıklar ilaçla tedavi edilirse ruhumuz da çirkin huyların atılarak yerlerine iyi huyların yerleştirilmesi ile tedavi edilebilir.
Sevgili Peygamber: “Ahlakınızı güzelleştiriniz” (10) buyurarak kötü ahlakın düzelebileceğini belirtmiştir.
Kendisinde bulaşıcı hastalık olan bir hasta ile oturup kalkan kimse hastalığa yakalanabilir.
Kötü ahlaklı insanlarla arkadaşlık edenler. onların davranışlarından etkilenir ve zamanla iyi huylarını kaybederek kötü ahlaklı olurlar.
Bu sebeğle, iyi ahlak sahibi olmak ve bunu devam etirebilmek için iyi bir ahlak eğitimi görmek yanında bilgili ve iyi ahlaklı insanlarla arkadaşlık etmek, kötülerle düşüğ kalkmaktan sakınmak lazımdır.
Sevgili Peygamberimiz:
İyi kimselerle arkadaşlık etmeyi ,güzel kokular satılan bir dükkanda oturmaya benzetmiştir. Dükkan sahibi o kimseye bir şey ikram etmese bile oranın güzel kokularından yararlanır.
Kötü kimselerle arkadaşlık etmeyi de demirci dükkanından oturmaya benzetmiştir. Orada oturan kimseye ya bir ateş kıvılcımı sıçrar, veya fena kokusundan rahatsız olur.
İşte bunun gibi iyi kimselerle arkadaşlık edene, iyilerin güzel ahlakı tesir eder, o da iyi huylu olur. Kötü ahlaklı insanlarla arkadaşlık yapanlara da onların kötü davranışları tesir eder ve zamanla o kimsenin iyi huyları bozulur, kötü ahlaklı olur.
Bize düşen göre; arkadaş seçiminde dikkatli olmak, iyi ve bilgili kimselerle dost olmak, onların söz ve sohbetlerinden yararlanmak, kötü insanlardan uzuk durmaktır. Ancak; kötü davranışlardan kurtarmak amacı ile insanlara yaklaşmalı ve iyi ahlak sahibi olmalarına yardımcı olmalıyız.
Ahlakı Değiştirmek Mümkün Müdür?
Ahlakı değiştirmek, kötüsünü yok edip iyisini getirmek mümkündür.
Hadis-i şerifte, (Ahlakınızı iyileştiriniz) buyuruldu. İslamiyet mümkün olmayan şeyi emretmez. Tecrübeler böyle olduğunu göstermektedir.
İnsanların, ahlaklarını değiştirme konusunda istidatları, kabiliyetleri aynı değildir Ahlakın kaynağıi insani ruhun üç kuvvetidir ki, bunlardan birincisi, ruhun idrak kuvvetidir ve buna akıl denir. aklın orta olmasına hikmet denir.
İnsan kendi kusurlarını zor anlar. Güvendiği arkadaşına sorarak da , kusurunu öğrenir,. Sadık olan dost, onu tehlikelerden, korkulardan muhafaza eden kimsedir.
Böyle bir arkadaş bulmak çok zordur. Bunun içindir ki, İmam-ı Şafii hazretleri buyurdu ki: Sadık dost ve halis kimya Az bulunur, hiç arama!
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Mümin müminin aynasıdır.)[Tebarani]
İslami sohbet platformu olarak olarak Ahlak Değişir Mi sonuna geldik başka Bir Şiirde görüşmek dileğiyle.
Bir yanıt yazın