Komşu Hakkı ve Komşu Nedir?

Komşu Hakkı Komşunun Önemi ve Komşu Nedir ?

Komşu hakkına dikkat edelim Ailemizden sonra insanın en yakın çevremiz şüphesiz komşularımız dır. Komşunun güven vermeyen kişiler kamil bir mümin değildir. ”Güzel komşuluk et ki, hakiki mümin olasın”  hadisi şerifi iyi bir  komşuluğunu göstermektedir. İslami Sohbetci

Komşu Hakkı ve Komşu Nedir?

Komşu hakkına dikkat edelim Ailemizden sonra insanın en yakın çevremiz şüphesiz komşularımız dır. Komşunun güven vermeyen kişiler kamil bir mümin değildir. ”Güzel komşuluk et ki, hakiki mümin olasın”  hadisi şerifi iyi bir  komşuluğunu göstermektedir. Gerçek bir Müslüman komşusuyla iyi geçinendir, seven, sayan, saygısını bozmayan, seven, sevilen, komşularına güven verendir. Bir şeye ihtiyaç duyduğumuz zaman çalacağımız ilk kapı komsularımızın kapısını çalarız. ihtiyaç duyduğum muzda dediğim gibi gideceğimiz ilk kapı komşularımızdır.

Cenap-ı Hak buyuruyor. “Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya yanınızdaki arkadaşa yolcuya ve size hizmet eden kimselere ihsan ile muamele edin, iyi davranın… Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evlatları üzerindeki hakkı gibidir. Anne ile evladın birbirlerini nasıl sevip saymaları, haklarına önem verip incitmemeleri gerekiyorsa, komşular da birbirlerini öyle sevip saymalı, karşılık haklarına öyle dikkat etmeliler. İslamiSohbetci.com

Komşu hakkı, kul hakkından sayıldığından dolayı sahabeler komşuyu kırıp incitmekten hep titremişlerdir. Bunun için imkan sahibi komşular, ihtiyaç sahibi komşularının yardımına koşup dualarını almak için sanki yarışa girmişlerdir. Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evladı üzerindeki hakkı gibidir. Birbirlerini ihmal edemezler, zarar ise hiç veremezler.

Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez. İslam’da komşuluğun yeri ve önemi nedir? Komşuluk hakkı ile ilgili ayet ve hadisler…

Komşuluk Hakkı ile İlgili Ayet ve Hadisler “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve maliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın.” Komşularımız, ev halkımızdan sonra en çok gördüğümüz kimselerdir. Bu sebeple onların dindar ve iyi ahlaklı kimseler olması arzu edilir. Fakat kendilerini seçmek elimizde olmadığı için komşularımızın gayri Müslim ve kötü ahlaklı olmaları da mümkündür.

Komşuluk hakkı nedir?

Komşular bazen bir akraba gibi birbirleriyle içli dışlı oldukları için güzel geçinmeleri, birbiri hakkında iyi şeyler düşünüp mutlu olmalarını istemeleri, mallarının ve canlarının zarar görmemesi için gayret etmeleri, komşusu hatalı bir iş yapmaya kalktığında veya bi konuda komşusunun görüşünü almak istediğinde ona doğru yolu göstermeleri başlıca komşuluk haklarıdır.

Komşuluk hakkını gözetmeyenlerin mükemmel bir imana sahip olmadıkları, aşağıda gelecek hadislerde görülecektir. Peygamber Efendimizin “Allah’a ve ahiret gününe inanan bir kimse komşusuna eziyet etmesin, iyilik etsin” buyruğu, iyi mü ‘minin iyi komşuluk yapan kimse olduğunu göstermektedir. Hadisten öğrendiklerimiz nelerdir? Komşuluk hakkı, saygı duyularak gözetilmesi gereken önemli bir görevdir.

Cebrail Aleyhisselam’ın gelip gittikçe bu konu üzerinde ısrar durması ve Peygamber Efendimizin komşunun komşuya mirasçı kılınacağını zannetmesi çok anlamlıdır. Komşularla iyi geçinmeli, onlara zarar vermemeli, sevinç ve kederlerine ortak olmalıdır. “Allah’a ahiret gününe iman eden kimse komşusuna iyilik etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun! Komşuluk Haklarına Uymanın Önemi Müslüman, komşusundan mesuldür. Bu sebeple her şeyden evvel, komşu 

İyi Bir Komşu Olmak…

Komşu nedir: Komşu doktordur Komşu eczanedir Komşu nedir  son yolculuğunda arkandan ağlayandır. Komşu tesellidir.

İyi bir komşuluk için sadece komşuya zarar vermemek yetmez, iyilikte de  bulunmak gerekir. Hz. Peygamber (Sav); ”Kim Allah’a ve ahiret gününr inanıyorsa, komşusuna iyilik etsin” (Buhari, Edep, 31,vıı, 79,) ile ifade buyurmuştur .

evet bir konunun daha sonuna geldik başka bir konuda görüşmek dileğimle nasipse inşallah…,

Selam ve dua ile

EzeLGenelİslami Sohbet
Komşu Hakkı ve Komşu Nedir? Komşu Hakkı Komşunun Önemi ve Komşu Nedir ? Komşu hakkına dikkat edelim Ailemizden sonra insanın en yakın çevremiz şüphesiz komşularımız dır. Komşunun güven vermeyen kişiler kamil bir mümin değildir. ''Güzel komşuluk et ki, hakiki mümin olasın''  hadisi şerifi iyi bir  komşuluğunu göstermektedir. İslami Sohbetci Komşu Hakkı ve...