Tatil De Ne Yapmalıyız / İslam’da Tatil Varmı?
İslam’da tatil var mı? Müslümanın Tatile gitmesi Caiz mi?
Tatil De Ne Yapmalıyız? İslam’da Tatil Nasıl Olmalı? İslam Aleminde Tatil var mı? Tatilde Ne yapmalıyız?
“İslam’da tatil diye bir şey yoktur” Peki, İslam’da tatil diye bir şey var mı?
Bazı insanlar da “İslam’da tatil diye bir şey yoktur” Peki, İslam’da tatil diye bir şey var mı? varsa Müslümanın nasıl bir tatil planı yapmalı ve bunu nasıl uygulamalı?
yaz geldiği zaman tatil başlıyor önemli olan islam’da boş durmak yoktur. İslami sohbetci
Müslümanlara elbette tatile gider Tatile giderken yada gittiniz de yaptıgınız ibadetleri bırakmayınız.
Tatil zamanı geldi çattı! okullar kapadı, Çocuklar Sevindi. şehirler boşaldı hatta en yakın arkadaşınız eşiniz dostunuz Akrabalarınız Aileniz de tatile gitti değil mi? Farklı bir yaz aktivitesi yapmak, güzel havanın ve şehirden uzak bir yerde doğanın tadını çıkarmak isteyenler için kamp iyi bir seçenek olabilir. yorgun beden yorgun kafanın dinlenmesi için güzel sessiz sakin yerde olmak isteriz.
Lakin Giden zaman geri gelmez, yarınlar için ayrılmış başka işler de vardır. Dikkat edilirse ayeti kerimelerde: “Öyleyse boş kalınca hemen kalk, başka bir işe Sarıl . Ve yalnız Rabbine yönel. Allah’ı zikredelim ” Müslüman zayi edecek bir zamanı olmadığının dersini veriyor. İslam Dünyasında Bir Müslüman için, boş geçirilen her bir an, kaçırılan birer fırsattır.
İslam’da için bugün ki anlamda tatili İslami kaynaklarda aramak mümkün değildir. İslam’a göre, gerek amellerde ve gerek adap ve ibadetlerde asıl olan devamlılıktır. “az da olsa amellerin en hayırlısı devamlı olanıdır” buyuran efendimiz (s.a.v) bu gerçeğe parmak basmıştır.
Elbette Müslümanların da tatil yapmaya, dinlenmeye hakları vardır. İbadet tatile engel değildir bunu unutmamız gerek. İşi olan Çalışanlar ve hep içerde kalan insanlar için bazen bu bir zaruret halini alabilir. Ancak; bunun da bir kaide ve kuralı olmalı, israfa ve harama kaçmadan yapılmalıdır.
İslam dini lüksü, israfı, aşırı tüketimi, gösterişi, şatafatı, saçıp savurmayı goş görmez. Tatil yapmak, dinlenmek başka şey, hava atmak, caka satmak, gösteriş yapmak başka şeydir.
Genel olarak tatil yapanlar mümkün olduğu kadar bir şey ile meşgul olmuyorlar; başka bir ifade ile “dinlenme ve eğlenme” dışında bir şey yapmamaya çalışıyorlar. bu sebeple de amaca uygunsa ve varsa yazlıklara giderek veya başka yerlerde dinleniyorlar ve eğleniyorlar. Bu dinlenme ve eğlenmelerin birçoğunun hem faturası yüksek oluyor, hem de sağlıklı olmuyor.
Ailenizle, arkadaşlarınızla veya tek başınıza gerekli uygun bir alanda kamp kurabilir, keyifli günler geçirebilirsiniz. Şehirden ve kalabalıktan uzak olmak; hem vücudunuza hemde beyninize iyi gelecektir. Kimi insanlar da “İslam’da tatil diye birşey yoktur” deyip bütün bunları kökten reddetmektedir. Peki, İslam’da tatil diye bir şey var mıdır? Varsa Müslümanın nasıl bir tatil planı olmaı ve bunu nasıl uygulamalıdır?
Çocuklar ve gençler genellikle ana babalarının tatil yaptıkları yerlerde tatillerini geçiriyorlar. yeni nesil Ya eski arkadaşlarını buluyorlar ve yeni arkadaşlar ediniyorlar. Ülkemizde çocuklara ve gençlere milli ve dini ahlakımızın eğitimi yapılmadığı için eğlence ve ilişkilerde din ve ahlak sınırları bulunmuyor.
Müslümanın tatili aynı zamanda meşgul olmaktır: Okur, ibadetine devam eder, akrabayı ziyaret eder, gönüllerini alır, durumlarını yakından görür, gereken ilgiyi gösterir bilgi, ibret, tanıma ve tanışma gibi amaçlar gerçekleştirmek üzere görülmesi gereken yerlere gider (seyahet eder), bütün bunları yaparken devamlı yaptığı bir işe ara verdiği için dinlenmiş olur
Hz. Peygamberimiz bir gün sordu: “Bugün kim oruç tuttu, kim bir hasta ziyaret etti, kim cenazeye katıldı, kim bir yoksulu doyurdu? Bu soruların her birine Hz. Ebu Bekir (r.a) “Ben” diye cevap verdi, Peygamberimiz (s.a.v) buyurdular: “Bir gün içinde bunların tamamını yapan kimseyi Allah cennetin koyar. Allah’ım üzüntüden, kederken, acizlik ve tembellikten, korkaklık ve cimrilikten, ağır borç yükünden ve ayak takımının ve zalimlerin başa geçmesinden sana sığınırım.”
Elbette Müslümanların da dünyevi bazı işlerini belli bir süreliğine durdurabilme ve dinlenme hakları vardır. Ancak bu süre zarfında vaktini boş geçirmemesi, başka faydalı işlerle meşgul olması gerekir. Bizim tatilimiz, yeni ve faydalı işlerin yapıldığı, malın ve zamanın israf edilmediği bir zaman dilimidir. Dinlenmek ve ibret almak için gezmek, dolaşmak, eş, dost ve akraba ziyareti gibi hayırlı işler de bu kapmsa da mütalla edilebilir.
Ailemize ve toplumumuza karşı olan sorumluluklarımızda ve ibadetlerde tatil diye birşey yoktur. Ama eğitim ve öğretimde, sosyal faaliyetlerde tatil olabilir. Bu anlamda tatili, bir iş değişiklik, bilgi ve görgüyü artırma ve yaşanan ortamı değiştirip farklı işler yaparak dinlenme şeklinde anlayabiliriz. İslam’da boş zaman yoktur.
Bu tatil döneminde en kazançlı işlerden biri de yaz Kur’an kurslarına yönelmemiz, güzel zamanımızı oralarda harcamamızdır. İçimizden bilenlerin Kur’an dersini vererek, bilmeyenlerin de Kur’an dersini alarak ümmetin cehaletini giderme noktasında çaba sarf etmemizdir. Bunun dışında hayatın ne bir tadı ne de bereketi vardır. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadisi şeriflerinde bu hususu şöyle aydınlatır: “ya Kur’an’ı öğrenen ya da öğreten ol, sakın ha üçüncüsü olma!” İşte yaz aylarınıza her an tatildeymişsiniz havası verecek ve keyif katacak birkaç etkinlik!
Kimileri turistik bölge ve sahillerde gezinti ve vakit öldürmeyi düşünürken, kimileri de serin ve yaylalık yerleri seçerek kafa dinlemeyi planlamaktadır. Özetlenmiş halde bizlere taktim edilmektedir. Modern insanın tatili sevaba kapalı günaha açık bir tatildir. Oysa Müslüman günaha kapalı sevaba açıktır. Tatil yaparken çok dikkat etmeliyiz günahı sevabı göz ardı etmeyiniz herşey güzel ve tatlı gelebilir Nefsimize hakim olmalıyız .
Tatilden beş yıldızı oteli ayarlıyorsunuz dinlenmek için, dinlenirken yemek içmek de, açık büfede tıka basa yemek yemeyi, herkelse birlikte denize girmeyi, kumsalda yatmayı, bol müzikli ortamlarda dasnt etmeyi anlayacaktır. Günah kazanarak dinlenmek İslam Dünyasında tüm Müslümana yakışmaz. Dinlenmek sadece bedeni değil aynı zamanda zihnidir.
Günah ise Müslama strese sokar. Rahatsız eder. Manevi dünyasında onulmaz yaralar açar. Zaten bir Müslüman günahtan rahatsız olmayacak kadar günaha batmışsa bir şeyler epeydir ters gidiyor demektir.
Müslüman her zaman şunu düşünmelidir: Allah bana kendi evimde, kendi iş ortamımda, yürüdüğüm, alış veriş yaptığım sokakta ne kadar yakınsa, yapacağım tatil içinde o kadar yakındadır. düşüncesinde olmalıdır.
Böyle bir düşünce ile tatile çıkan kişi, hem gittiği yerde lüks harcamalarda, gereksiz masraflarda bulunmaz: Hemde haram sınırlarını gözeterek mahremiyet sınırlarına da riayet etmiş olur.
Kitap Okuyabiliriz; İslam Aleminde boş durmak yoktur. çalışanlar için en güzel fırsattır kitap okumak. hedef koyup 4-5-6-7- kitap okuyup zamanınızı dolu dolu geçirebilirsiniz. Okuyacağınız siyer kitapları olabileceği gibi Türk ve dünya klasiklerinden de olabilir tasavvuf olabilir fıkıh olabilir daha birbirinden güzel kitap okuyabilirsiniz.
Tatili güzel geçirmenin en iyi yollarından biri de sosyal faaliyetlere katılmak. bu bir gezi olabilir. Sosyallik insana can verir. Bu yüzden tatilde faaliyetlere katılmayı ihmal etmeyiniz Tatile gittiğiniz yerde tarihi yerleri camileri .türbeleri. o Allah dostlarının, velilerin, hak aşıklarının, kabirlerini ziyaret edebilirsiniz Ruhlarına Fatiha, okumayı unutmayınız. bir Fatiha şerif Üç ihlas-ı şerif okuyabilirsiniz.
Kuran-ı Kerim Okumayı Öğrenebilirsiniz: yaz tatili Kuran öğrenmek için kaçırılmayacak fırsat! tatilinde Kuran okumayı öğrenemediysen ya da Kuran-ı yeni okumaya başladınsa. 3.4 günde Kuran-ı öğrenmen mümkün,.
https://www.islamisohbetci.com/tatil-de-ne-yapmaliyiz-islamda-tatil-varmi/Genelİslami Sohbet
Bir yanıt yazın