Oruca Ne Zaman ve Nasıl Niyet Edilir.

Oruca Ne Zaman ve Nasıl  Niyet Edilir?    

Orucun önemli bir şartı da niyettir. Niyetsiz oruç sahih değildir. Bu sebepler; niyetin ne zaman ve nasıl yapılacağının bilinmesi gerekir.

Niyet zamanı itibariyle oruçlar ikiye ayrılır.

* Güneyin Batışından itibaren gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilen Oruçlar;
Ramazan ayında tutulan, belirli günlerde tutulması adanan oruçlar ile nafile olarak tutulan oruçlardır.
Bu oruçlara geceleyin imsak vaktinden önce niyet edebileceği gibi, gündüz kuşluk vaktine kadar da niyet edilebilir. imsak tan önce niyet etmek daha faziletlidir.

Gündüz oruca niyetin caiz olması, imsak vaktinden sonra bir şey yemeyip, içmemeye ve orucu bozan bir iş yapmamaya bağlıdır. Eğer oruca aykırı bir şey yapılmış ise gündüz niyet caiz olmaz.
*İmsak vaktinden önce geceleyin niyet edilmesi gereken oruçlar.
Bunlar; Ramazanda tutuklamayıp başka zamanda kaza edilen Ramazan orucu ile her çeşit kefaret oruçları, başlanıp ta  bozulan nafile oruçların kazası ve  mutlak olarak adanan (zamanı belirlenmeyen ) oruçlardır.

Bu oruçlar için belirlenen bir vakit olmadığından bunlar için imsaktan önce geceleyin  niyet etmek lazımdır. Bu oruçlara tan yeri ağladıktan  yani imsak vakti geçtikten sonra niyet edilmez.
Ramazan orucuna akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir.
Şöyle ki;

Normal olarak oruca sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak  sahurda uyanamayıp yeme, içme  Zamanın bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet  edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın.

Sahura kalkmak isteyen bir kimse akşamdan sonra yarının  orucuna  niyet edebilir, geceleyin kalkıp  tekrar niyet etmesi gerekmez.

Oruç tutmak maksadıyla sahura kalkmak niyet sayılır. Sahura kalkmayan ve daha önce  oruca niyet etmeyen bir kimse,  de kuşluk vaktine kadar niyet edebilir. Böyle geç niyet etmiş olanların oruçların da bir  eksiklik yoktur. Kuşluk vaktinden sonra oruca niyet edilmez.

Niyet, esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarın  Oruç tutacağını  Kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruç  tutmak düşüncesi  ile sahur yemeğine  kalan kimsenin  bu düşüncesi  de niyettir. Oruca  Kalp ile niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapılan  bu niyeti dil ile söylemek daha iyidir. Bu sebeple, oruç  tutacak olan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dil  ile;

Niyet Ettim Ramazan-ı Şerifin yarın ki orucuna”  diye söylemelidir. Her günün  orucuna  ayrı niyet etmek lazımdır.

Sahur Ve İftarın Fazileti

Iftar Nedir                                                             Sahur ve iftarın Fazileti  Niyet 

Sahurda kalkıp yemek müstehap tır. Peygamberimiz; “Sahurda yemek yeyiniz,  çünkü sahur yemeğinde  bereket vardır ” (28) buyurmuştur. Sahur yemeği, oruca dayanma gücü verir. Duaların  kabul olduğu vakitlerden  biri  de sahur zamanıdır. Oruçlu sahura kalktığı  zaman,  dilekleri için dua etmeli ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını istemeleridir.

Oruç ibadetini tamamlayıp  iftar  vaktine yetişen kimse,  bundan büyük  bir  Mutluluk ve Sevinç  duyar. Tuttuğu orucun  mükafatını  almak üzere,  Kıyamet gününde  Allah’ın huzuruna vardığı zaman en büyük Sevinci tadacaktır.

Peygamberiniz  (s.a.v)  şöyle buyuruyor:  ” Oruçlunun iki Sevinci vardır: Biri iftar  ettiği  vakit,  diğeri  de Allah’a kavuşacağı zamandır.”(29)

iftar vakti yapılan  dualar kabul edilir. Peygamberiniz (s.a.v) bu konuda  şöyle buyurmuştur: “Üç kimsenin duası geri çevrilmez, kabul edilir:

1-Oruçlunun iftar vaktindeki duası,

2-Adaletli hükümdarın duası,

3- Mazlumun duası, (30)

333344334

                       Oruç  Çeşitleri İslami sohbetci.com

Oruç Çeşitleri

Beş Çeşit oruç  vardır; Farz Olan Oruc: Ramazan  ayında oruc tutmak,  Ramazanda  tutulamayan orucu başka günlerde kaza etmek  ve kefaret oruçları farzdır.

Vacip Olan Oruçlar: Adak oruçları ile, bozulan  nafile oruçları  kaza  etmek vaciptir.

Sünnet Olan Oruçlar: Muharrem ayının dokuzuncu gününü onuncu  günü ile  veya onuncu  gününü  on birinci  günü ile  beraber oruç tutmak sünnettir.

Müstehap   Olan Oruçlar:  Kameri ayların  on üç, on dört, on beşinci  günleri ile haftanın Pazartesi ve Perşembe  günleri  ve Ramazandan sonra Şevval  ayında  altı gün oruç tutmak Müstehap tır.

Mekruh Olan Oruçlar: Mekruh olan oruçlar iki kısımdır:

a) Tenzihen mekruh olan oruçlar:  Muharrem ayının sadece  onuncu günü ile yalnız  Cuma  ve yalnız Cumartesi günlerinde  oruç tutmak,  akşamdan iftar etmeyerek bur günün orucunu  ertesi güne  birleştirmek mekruh olduğu gibi,  kişiyi  zayıf  düşürmesi  ve orucu adet haline getirecek   için senenin tamamını oruç tutmak  da mekruhtur.

b) Tahrimen  mekruh olan oruçlar:  Ramazan bayramının  birnci günü ile  kurban bayramının dört günü oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Bu günler,  Allah’ın  kullarına  birer ziyafet günleridir. Oruc tutarak  Allah’ın ziyafetinden kaçmak doğru  degildir.

Selam ve Dua ile

Kaynak: İslam ilmihali

EzeLGenel
Oruca Ne Zaman ve Nasıl Niyet Edilir. Oruca Ne Zaman ve Nasıl  Niyet Edilir?     Orucun önemli bir şartı da niyettir. Niyetsiz oruç sahih değildir. Bu sebepler; niyetin ne zaman ve nasıl yapılacağının bilinmesi gerekir. Niyet zamanı itibariyle oruçlar ikiye ayrılır. * Güneyin Batışından itibaren gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilen Oruçlar; Ramazan ayında...