Nasihat Nasihat İle İlgili Ayet ve Hadisler
 İslami Sohbet 

Nasihat İçten ve gönülden  sevmek, ona bağlanmak, ihlas sadakat  ve  samimiyet demektir.  İnsan iki hal üzereydi: Sevinç ve kader. İster  sevinçli iyi ol,  kederini ve sevincini öyle birine söyle  ki, üzüldüğün  zaman o da seninle birlikte  üzülse, sevindiğin  zaman  o  da  seninle birlikte sevinsin.

Nasihat Bir kimseye doğru yolu göstermek, yapması ve yapmaması gereken şeyler üzerine dikkatini çekmek için  söylenen söz, öğüt. İslam dinin  temel hedefi İnsanları iyiye ve güzele yönlendirmektir. Allah gönderdiği emir ve yasaklarla insanlara öğütler verir. Kuran-ın kendisi  bir  vaaz, yani öğüt,  irşat, nasihat,  hidayet,  kitabı  ve rehberidir. Nasihat öğüt vermek öğüt almaktır. Diğer bir konu da verilen öğütlerin anlaşılır olmalıdır. vermek istediğimiz  mesaj dışına çıkılmamalıdır.

Nasihat, Allahü Tealanın bir kimseye verdiği nimetin onda kalarak, dinine ve dünyasına faydalı olmasını istemek demektir. İlim sahipleri, imkan nispetinde emri maruf ve nehyi  Münker yapmalı, yani iyiliği yaymaya, kötülükten sakındırmaya çalışmalıdır! Nasihatten uzak kalan kalp kararır. Hadis-i Şeriflerde buyurulur ki: Duyduğu hak sözü, bir Müslüman kardeşine söylemek ne güzel hediyedir.

*Vaaz ve nasihat eden şunlara dikkat etmelidir:
*Nasihat eden, yumuşak, mütevazı olmalıdır!

Kur’an-ı Kerim, (Al-i imran suresinde) Allah’ü Teala, Peygamber Aleyhis selamın yumuşak davrandığını, bilfarz kaba ve katı yürekli olsaydı, etrafında kimse kalmayıp dağılmış olacaklarını bildirmektedir. Demek ki, söylenenin söz, ne kadar kıymetli ve hikmetli olursa olsun, güler yüzlü, yumuşak olmadıkça, sözlerin tesiri olmaz. İnsanların hayırlısı, herkesle iyi geçinendir. İnsanların şerlisi ise geçimsiz olandır.

Şu halde mütevazı olup, herkesle iyi geçinmelidir!
Allah’u  Teala: “İnsanları iyiliğe teşvik edip de kendinizi unutur musunuz?

Niçin kendi yapmadıklarınızı başkalarına söylersiniz” buyurmaktadır. Başkalarına, şunu yapmayın der de, kendisi onu yaparsa, sözü tesirli olmaz. Mesela gıybet etmeyin dediği halde, kendisi gıybet eden, hem insanların, hem de Allah’ü Teala’nın yanında kıymetten düşer. Umumi konuşmalı, herkese hitap etmeli, devamlı bir kişiye bakmamalıdır! Faydalı şey anlatmalıdır! Kulağa hoş gelse de, faydasız şeylerden uzak durmalıdır!

Hikmet ehli diyor ki: “Faydalı ilim ve edep, öyle bir kazançtır ki, onları hiçbir hırsız çalamaz. Bunlar cennetin ziynetidir. Din ve dünya güzelliği bunlardır.” Demek ki iyiliği tavsiye etmek için günahsız olmak şart değildir. Sonra Peygamberler hariç günahsız kul bulmak kolay mıdır? Yukarıda bildirilen Ayeti kerime ve hadis-i şerif iyiliği emri ve kötülüğü men etmeyi yasaklamıyor, iyiliği emrederken kendimizi unutmamamızı bildiriyor.  ”Müminler  ancak kardeştirler.” (Hucurat Süresi 10)

Çünkü kötülüklerin tehlikesini bilen alime yapılacak azap daha şiddetlidir. Doğru olmayan kimsenin başkasını doğrultmaya çalışmasının, Salih olmayan başka bir kimsenin başkasını ıslah etmesinin doğru olmadığını sanmışlardır. Hadis-i Şerifte buyuruluyor ki: “Kendiniz tam yapamazsanız da iyiliği emredin! Kendiniz tam sakınamazsanız bile kötülükten sakındırınız!” Bu hususların yanında, iyiliği nasihat  eden kimse, güzel ahlak sahibi olmalıdır. Güzel ahlak sahibi olmayan kendini ıslaha çalışmalıdır. İslam’da  “İnsanlar, kendilerine iyilik edenleri sever”   ve   “Hediyeleşirseniz, birbirinizi seversiniz.” Hadis-i şeriflerine uymaya çalışmalıdır. Hediyenin en kıymetlisi güler yüz, tatlı dildir. buda bir Nasihat tır

*Nasihat Hakkında Hadisler

 *Ebu Rukayye Temim İbniEvsed

*Dari radıyallahu anh den rivayet edildiğine göre, Nebi SalLallahu aleyhi ve Sellem: “Din nasihattir” buyurdu.

Biz kendisine  Kimin için nasihattir?

 *Peygamber Efendimiz: “Allah, Kitabı, Resulü, Müminlerin yöneticileri ve tüm Müslümanlar için Nasihat tır” buyurdu. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Din nasihattir. Biz kime (yahut kim için) diye sorduk o da Allah’a, kitabına Resulüne, Müslümanların (meşru) idarecilerine ve bütün Müslümanlara dedi.” Nasihat dinin emirlerinden olup farzı kifaye dir. Gücü yeten herkes, gücünün yettiği kadar Nisbet te nasihatten sorumludur.

*Nasihat sadece “öğüt vermek” değil, dinin bütün emir ve yasaklarını ihtiva eden bir mana taşır. Nasiha’tı kabul edilecek kişinin nasihat etmesi vacip olur. 

* Nasihat edene bir kötülük geleceğinden korkulursa, onun Nasihatı Terketmesine ve şartlar teşekkül edinceye kadar beklemesine ruhsat vardır.

*Müminler için hayır istemek, dinde nasihatten sayılır.

İslami sohbet platformu olarak Nasihat İle İlgili Ayet ve Hadisler  makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız.  Bir başka makalede görüşmek dileğiyle İslami sohbetci  Dini Sohbet Sohbet sitesinden Sevgiler saygılar Selam ve Dua ile

https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/03/gullll465555.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/03/gullll465555-300x164.jpgEzeLdini sohbetGenelİslami SohbetAyet ve Hadisler,Nasihat
Nasihat Nasihat İle İlgili Ayet ve Hadisler  İslami Sohbet  Nasihat İçten ve gönülden  sevmek, ona bağlanmak, ihlas sadakat  ve  samimiyet demektir.  İnsan iki hal üzereydi: Sevinç ve kader. İster  sevinçli iyi ol,  kederini ve sevincini öyle birine söyle  ki, üzüldüğün  zaman o da seninle birlikte  üzülse, sevindiğin  zaman  o  da ...