Kuran-ı Kerim’in Kalbi /Yasin süresinin Kuran-ı Kerim’in Kalbi Olarak Gösterilmesinin Sebebi
Yasin süresinin Kuran-ı Kerim’in Kalbi olarak gösterilesinin sebebi
Yasin Süresi, Müslümanlar tarafından çok okunan bir süredir. Diğer sürelere göre daha fazla rağbet görmektedir. Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.m) bu süre hakkında söylediği ve okunmasını tavsiye ettiği çeşitli hadisler den bazılarında soruda da ifadesi geçtiği üzere ”Yasin, Kuran-ının Klabidir”. ifadesi geçmektedir.İslami sohbet
Her şeyin kalbi vardır
Euzü Billahimineşşeytanirracim.
Bimillahirrahmanirrahim.
” Yasin Süresi, Kuran-ı Kerim’in Kalbidir.”
Kuran-ı Kerim’in Kalbi
” Yasin Süresi, Kuran-ı Kerim’in Kalbidir.”
” Yasin Süresi, Kuran-ı Kerim’in Kalbidir.” mealinde bir hadisi şerif var.
Hemen hemen her evde de Yasin Süresi okunur veya en azından bilinir.
Tabi ki Kuran-ı Kerim’in bütün sürelerini okumak, manasını öğrenmek, her geçen gün ve saat Kuran-ı Kerim hakkındaki bilginizi görgünüzü artırmak mecburiyetindeyiz.
Yasin Kuran-ın Kalbidir, imanın yeride kalpdir.
Demek ki Yasin-i şerifte iman, itikad yani inancın temelleri hakkında çok önemli, gözden kaçırılmamsı gereken ayet ve işartler vardır.
Gerçekten de şöyle bir düşünün. Bu süre ”Yasin! diye başlar. Bu hitabe ”Ey sin! Ey insan! Ey Hazreti insan manaları verilmiştir. Tabii ki hemen hatırladığınız üzere Efendimiz’in (s.a.s) bir ismide ”Yasin’dir. Bu ilk ayette sonra Kuran-ı Kerim’e ve hikmetine, dosdogru olan yol üzerine bulunan Hazreti Resulullah’a ve tekrar O’na (s.a.s) indirilen Kuran-a işaret vardır.
Yasin Kuran-ı Kerim insan olana iner.
O Kuran-ı Kerim’in hikmeti çok yüceler yücesi bir makamdır. öğrenmek, bilmek, yaşamak ve yaşatmak için Kuran öğrenenlerse istikamet dosdoğru bir yol üzerinde giderler yahut dosdoğru olmak isteyenlere Kuran-ın hikmeti elbette iner, ”Ama hangi Kuran ve hangi hikmeti tahsil edeceğiz?” sorusunun cevabı da sürenn başında bizi karşılar:
Yasin süresinin Kuran-ı Kerim’in Kalbi olarak gösterilesinin sebebi
Yasin Süresi, Müslümanlar tarafından çok okunan bir süredir. Diğer sürelere göre daha fazla rağbet görmektedir. Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.m) bu süre hakkında söylediği ve okunmasını tavsiye ettiği çeşitli hadisler den bazılarında soruda da ifadesi geçtiği üzere ”Yasin, Kuran-ının Klabidir”. ifadesi geçmektedir.
Her şeyin kalbi vardır.
Kuran-ının Kalbi de Yasin’dir. Kim Yasin-i okursa. Allah onun okumasına, Kuran-ı on kere okumuş gibi sevap yazar. (Tirmizi, Fedailu’l- kuran,7; Darimi Fedalu’l Kuran, 21)
Yasin Kuran-ın Kalbidir. Allah’ı ve ahiret gününü arzu ederek Yasin okuyan kimsenin geçmiş günahı affedirlir. onun ölülerimize okuyunuz
( Ebu Davud Canaiz 20; İbn Mace, Cenaiiz 4; İbn Hanbel, Müsned V,26,27)
Gerçekten bu süre, kirlenen ruhara ve canlara, temizlenmiş kanla sürekli olarak hayat bahşeden, çarpıp duran manevi bir kalp durumundadır.
Fatiha Süresi hakkında, adeta Kuran-ın bir özeti olduğundan nasıl ”Ümmü’l Kitab’ın demişse, Yasin Süresi için de ”Kuran-ın Kalbi” denmiştir. Süreye böyle denilmesinin bir nedeni, onun etkileyici bir üslupta ruhları harekete geçirmesi ve onları durgunluktan kurtarmasıdır.
Ayrıca nasıl ki kalp, vucudun emridir, aynı şekilde Yasin Süresi de Kuran sürelerinin emiri hükmündedir.
Diğer taraftan, bu süre Allah’ın zikri, kıyamet ve yeniden diriltilme ile ilgili durumlar vardır. Bunlar okuyan veya dinleyen kimse, o hallere ve durumlara bir ülfet, bir yakınlık hisseder.
Unutmayalım ki, Kuran-ının ifadeleri çok geniş kapsamlıdır. aynı lafızla pek çok manaya işaret edilmiştir. Çünkü, Kuran Allah’ın sonsuz ilmini yansıtmaktadır. bu açıdan bakıldığında, yirmi sekiz sürenin başında bulunan şifreli (esrarlı) harflerin bir çok manayı ifade etmesi, bu esrralı uslübun bir gereğidir. İslami sohbet platformu
Kuranı-ı Kerim’in anahtarı Besmele, Kuranı-ı Kerim’in Kalbi Yasin-i Şerif dir.
Cenentin kapılarını Salavatı Şerife açar.
Selam ve Dua ile.
https://www.islamisohbetci.com/kuran-i-kerimin-kalbi-yasin-suresinin-kuran-i-kerimin-kalbi-olarak-gosterilesinin-sebebi/Genel
Bir cevap yazın