İSLAM’DA RÜYA’NIN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?

İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır.

Rüya tabiri, ilim işidir. Herkes tabir edemez. Rüya, mana aleminden rüyet alemine semboller  şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilir.

Hele günümüzde bu ilmi bilen yok gibidir. Sofiler ise rüyayı uykuda misal alemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması şeklinde açıklamaktadır.

Rüyalarımızı, anlatacaksak, bilhassa güzel olanları Salih kimselere anlatmalıdır. Çünkü Salih kimse, rüya tabir ilmini bilmese de, hayra yorar, ondan zarar gelmez.

Kötü, karışık rüyaları kimseye anlatmamalı!

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Kötü rüya gören kimseye söylemesin, şeytandan da Allah’u Teala’ya sağınsın, ) (Müslim) (Kötü rüya gören uyanınca sol tarafına üç defa tükürüp, şeytanın şerrinden Allah Teala’ya sığınsın. Bu takdirde rüya, ona zarar vermez. )

islami sohbet

Gsssssssli46

Rüya tabiri İslamisohbetci.com

Rüya, insanların kalplerinde yaratılan ve karar kılan şeyin tahayyül ve tasavvur yoluyla idrak edilmesidir.

Müslim (Güzel rüya gören, hemen Allah Teala’ya şükretsin! Kötü rüya gören, Allah Teala’ya sığınsın, rüyasıını kimseye anlatmasın! O zaman rüyanın ona zararı olmaz.) (Da re Kut ni)Rüyasında hoşa gidici güzel şeyler gören, görüşü isabetli Salih birine anlatsın! O da hayra yorsun! [Bey he ki] (Rüya, tabir ilmini bilen bir dosta veya akıllı bir zata anlatılmalıdır.!) (İ. Ahmed)(Rüya nasıl tabir edilirse, öyle çıkar.

Bununla rüyanızı nasih veya alime anlatın!  Hakim Nasih, insanlara iyilik tavsiye eden, kötülükten sakındıran, nasihat eden kimsedir. Görmediği rüyayı gördüm demek çok kötüdür. Çünkü hadis-i şerifte. (En büyük yalan, görmediği halde, “rüyamda şöyle gördüm” demektir.) buyuruldu. (buhari) Vazifeli melekler Levh-i Mahfuz’dan aldıklarını birtakım olay ve hallere sokarak ilgili insanların rüyalarında kalbine yerleştirirler.

Doğru ve görüldüğü gibi çıkan bu rüyalara Rüyayı  Saliha (Salih rüya)’da denir. Salih rüya son derece az görülür. “Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen güzel hülyalar görür, güzel hülyalar gören de hayatından lezzet alır.”  İslam’a göre rüya üç çeşittir.

1. Salih rüya.

2. Şeytani rüya,

3. İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya.

Salih rüya, vaki olacak olan şeyleri vukundan evvel, fırtı  istidat ile idrak etmekten ibarettir. Peygamber (s.a.v) bununla ilgili şöyle buyurur. “Müminler rüyası nübüvvetin kırk altı bölümünden bir bölümdür.”  Şeytani rüya, şeytanın insanı korkutup üzüntüden üzüntüye sevk etmek için, uyku halinde insanın kalbine verdiği vesveselerden ibarettir. Peygamber (S.a.v) şöyle buyurur. “Sizden birbirinizin sevdiği bir rüya görürse O Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamd edip rüyasını söylesin, Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır.

Şerrinden Allah’a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.” İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya ise; İnsan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği için hakkında rüya görür, Peygamber (s.a.v) bir hadiste şöyle buyurur: İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır.

Rüya mana aleminden rü’yet alemine semboller şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilir. Sufiler ise rüyayı uykuda misal alemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması şeklinde açıklamaktadır. Rüya üçtür.

Allah tarafından olup müjde veren Salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya.” Yusuf suresinde zikredilen Hz. Yusuf (as)’ın rüyasıyla ilgili ayet ile yukarıda zikredilen hadisler bunu ifade ediyorlar.

Rüyaların içinde hak rüyalar vardır.

Ancak her rüya haktır ve her tabir de doğrudur denilmez. Rüya görmek özellikle rahmani rüyalar görmek kişinin ruhaniyyetinin sağlıklı oluşuna bir emaredir. İyi yada kötü herkes rüya görebilir, Lakin büyüklerimiz kötü rüyaları kimseye anlatmamalı ve şerlerinden Allah’a sığınmalıdır demişlerdir.

Hiç bir Müslüman gördüğü rüya ile amel etmemelidir. Ancak, aynı rüyanın tekerrürü halinde yalnız kendisini bağladığından amel edebilir. Rüyalarla strateji belirlemek, başkaları hakkında fikir yürütmek, planlama yapmak, Müslümanları rüyalar vasıtasıyla töhmet altında bırakmak gibi amel et yasaklanmış işlerdendir. Vesselam.

Yayınımızı WEB‘den dinlemek için https://Www.isLamiSohbetci.Com linkine tıklayınız.  Yayınımızı Winamp‘tandinlemekiçinhttp://Radyo.isLamiSohbetci.Com:8808/listen.pls linkie tıklayabilirsiniz.

İslami sohbet platformu olarak olarak,  İSLAM’DA RÜYA’NIN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR? konumuzun sonuna geldik başka güzel bir konuda görüşmek dileğiyle SELAMveDUAile

Sohbetin Tek Adresi Islamisohbetci. Com

Selam ve Dua ile

EzeLGenelİslami Sohbet
İSLAM'DA RÜYA'NIN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR? İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır. Rüya tabiri, ilim işidir. Herkes tabir edemez. Rüya, mana aleminden rüyet alemine semboller  şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilir. Hele günümüzde bu ilmi bilen yok gibidir. Sofiler ise rüyayı...