İslam’da İsrafın Ve Tasarrufun Önemi
Konu Başlıkları
İslam’da İsrafın ve Tasarrufun Önemi
Bugünkü konumuz israf tüm İslam alemin yasak olduğu bi konu Kaleme alacam. Her Müslümanın İslam alemin Din kardeşlerimin bu konuyu dikkate almalarını anlayarak okumanızı arz ediyorum
Hepimizin yapmaması gerektiği gereksiz harcama, gereksiz tüketimden, savurganliktan tutumsuzluk tan sakınmamız gerektiğini unutmamalıyız. islami Sohbet
İslamisohbetci.com İslam’da İsrafın Ve Tasarrufun Önemi
Tasarrufun Önemi
Mesela parayı boşa harcamak, kağıtları boş yere karalayıp ve yırtmak, televizyonu izlemediğimiz halde açık tutmak. Fazla kalan artık yemekleri yada tadını beğenmediğimiz yiyecek veya içecekleri çöpe atmak.
Dinimize göre israf haramdır. Cenabı Allah “Yiyin, için israf etmeyin” buyurur Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz, müminlerin vasıflarını tanıtırken şöyle buyuruyor: “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.
Gazzali’nin açıklamalarına göre dinin, adetlerin ve insanlığın gerekli kıldığı yerlere gerekli gördüğü ölçüde harcamak cömertlik, bu ölçülerin altına düşmek cimrilik, bunların üstünde harcamada bulunmak ise israftır Kuran’ı Kerim’de israf kavramının dört farklı alanda kullanıldığı görülmektedir.
Maddi ve manevi imkanları Allah’ın insanlara bağışladığı birer emanet sayan İslam dini, bunları Allah’ın rızasını kazanmaya ve insanlara mutluluk getirmeye elverişli yerlerde kullanmayı emreder.
Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir.
Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur
Dine uymayan israf, haramdır. Mürüvvete uymayan israf tenzihen mekruhtur. israf, malı helak etmek, faydasız hale getirmek, faydalı olmayacak Şekilde sarf etmektir. Hadisi şerifte buyruldu ki; Hz. Said (r.a) suyu bolca dökerek abdest alıyordu. Bunu gören Peygamber Efendimiz, “Suyu israf etmekten sakın” buyurdu. “Ya Resulullah, abdestte israf olur mu?” diye sorunca, Resulullah (a.s.m), “Evet, akan su kenarında da abdest alacak olsan suyu israf etme” buyurdu.
(iktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.) ( Bezzar)
Israfla cimriliğin ortasında iktisat veya cömertlik denir. Hadisi şeriflerde buyuruyor ki; (iktisat eden, sıkıntı çekmez. ) (Taberanı)
Dinimizde, cimriliğin, israftan daha çok kötülenmesi, insanlardan çoğunun mal biriktirmeye meyilli olmasındandır. İsrafın kötülüğünü göstermek için, Allahu teala buyuruyor ki; (Yiyin, için, fakat israf etmeyin!
Allah-u Teala israf edenleri elbette sevmez.)(Araf 31)
insanlara yardım etmek için çalışıp para kazanmak, nafile ibadet etmek ibadet etmekten daha çok sevaptır. Cennetin yüksek derecelerine mal ile kavuşulur. Mal kıymetli olunca, onu israf etmek elbette kötüdür. Hadisi şeriflerde buyruldu ki;.
İsra/27.Ayetاِنَّ الْمُبَذِّر۪ينَ كَانُٓوا اِخْوَانَ الشَّيَاط۪ينِۜ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّه۪ كَفُورًا
Çünkü saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördürler.
Elbise, ayakkabı gibi giyim eşyalarını iyi kullanmayıp, çabuk eskitmek, onları yırtmak, yıkarken suyu, deterjanı çok harcamak, elektriği, tüp gazı boş yere yakmak, hep israftır.
Acıkmadan veya doyduktan sonra fazla yemek de israftır.
Nefis yemekler yemek, kıymetli, yeni elbise giymek, büyük binalar yapmak ve haram olmayan daha bunun gibi şeyler, helalden kazanıldığı, kibir ve öğünmek için olmazsa, israf değildir. Ahireti kazanmak isteyenlere, gereken ile kanaat edip, fazlasını hayra vermek yakışır. Sadaka vermekte de israf vardır. Hazreti Sabit bin Kays bir anda, 500 ağaçtaki hurmaların hepsini sadaka verip evi için bir şey bırakmayınca ( Hepsini vermeyin) diye ayet indi.
Hayatımız ve ömrümüz akıp giderken gençliğimizi, sağlığımızı, zenginliğimizi, geleceğimizi, her şeyimizi israf ediyoruz. israf ve savurganlık, bugün hayatımızın hemen her tarafını kuşatmış durumda.
Yüce Rabbimizin bahsettiği bütün nimetleri israf etmek günahtır. Ancak ekmeği israf etmek daha da günahtır.
israf hakkında herkes farklı bir bilgi veriyor.
İsraf tutumlu olmanın en başlıca etkenlerimden birisidir.
İsraf yapmayan kişiler ileride büyük sorunlarla karşılaşabiliyor.
Tabi ki ilk olarak israfın ne olduğunu öğrenmek gerekir.
israfın ne olduğunu bilmeyen kişiler bu konuda herhangi bir önlem alamıyor.
İsraf eldeki olan bir şeyin gereksiz yere fazla kullanılmasıdır.
Herhangi bir konuda yeterli olacak seviyede kullanılmasıdır.
ihtiyac duyulandan fazla kullanılan her şey israfa gider.
İsrafın kötü olmasının birinci sebebi, malın kıymeti olmasıdır.
Mal, Allahü telanın verdiği bir nimettir. Ahireti kazanmak, mal ile olur.
Dünya ve ahiret, mal ile intizam bulur, rahat olur.
Hac, cihad sevabı mal ile kazanılır. Bedenin sıhhat, kuvvet bulması, mal ile olur.
Başkasına muhtaç olmaktan insanı koruyan maldır.
Sadaka vermek, akrabayı dolaşmak, fakirlerin imdadına yetişmek mal ile olur.
Mescitler, okullar, hastaneler, yollar, çeşmeler, köprüler yaparak insanlara hizmet de mal ile olur.
Peygamber efendimiz (insanların en iyisi, onlara faydası çok olanıdır. )
buyurdu (kudai) İsraf bazı nedenlerden dolayı yanlış olarak görülür.
İnsanlar elindeki maddi ve manevi her şeyin israfını yapabilir.
Her şeyi yeterince kullanmak israfı önleme de etkili olan bir durumdur.
bir şeye ederindne fazla zaman ayırmak veya para vermek israf örneklerinden biridir.
Hayatımızda bu gibi durumlar yaşasak da, gereksiz fazlalıklara dikkat etmeliyiz.
Herkes her konuda fazlalıklardan kaçınmalıdır.
İsrafın önlenebilmesi için herkesin yeterli olan seviyeyi belirlemesi gerekir. kısaca her şey olması gereken seviyede olmalıdır.
Allah israf edenleri neden sevmez
Allah emirlerine uymadığı için, Allah’ın verdiği nimeti boşa harcadığı için israf edilen nimetlere bir çok kişi sahip olmak için can atarken sahip olan kişinin değerini bilmemsin den dolayı sevmez.
İslam’ın İsrafa Bakışı İslamisohbetci.com
İslami sohbet platformu olarak İslam’da İsrafın ve Tasarrufun Önem makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle, islami sohbetci Sohbet sitesinden biraz bahsetmek istiyorum. Sitemizde Bayanlar için Dini Sohbet yerler arasında aile gibi bir ortam kurmayı planlıyoruz. Sitemizde saygı çerçevesinde paylaşımlar yapıyoruz. Gelen kişilerin istedikleri konu hakkında doğru bilgiler almasını sağlıyoruz.
Bir yanıt yazın