Konu Başlıkları

Hasta Namazı Nasıl Kılınır?

Hasta Namazi

Hasta Namaz Secde Sev

Hastalık ve yolculukta genel olarak meşakkat ve sıkıntı bulunduğu için bu durumlar, bedeni ibadetlerden özellikle namaz ve oruçta bir hafifletme, kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. islami Sohbet

Taat, takat a göre olduğundan, yani buyruğun yerine getirilmesi kişinin gücü ölçüsünde olduğundan hastanın namazı kendi gücüne göre belirlenmiş, hastalığın artması ve şiddetlenmesi nisbetin de namazın kılma  biçiminde eksiklik ve kolaylığa izin verilmiştir. 

Bu itibarla mesela kıyam, namazın önemli bir rüknü olduğu halde ayakta duramayan veya zorlukla duran kimseler nasıl mümkün ve kolay ise o şekilde oturarak kılabilirler.

Oturarak Namaz Kılmak

Oturarak dahi kılamayan, yani  bu durumda rüku ve secde etmekten aciz olan kimse, imkanına göre   durarak veya oturarak veya yatarak ima (başıyla, hatta bazı Müctehiler  göre gözüyle işaret) eder.

Tabiatıyla aslı olan şekillerin korunması değil, özün yani Allah’la kurulan ilahi bağlantının sürdürülmesi olduğundan, olağan dışı durumlarda kişi, her zaman olması gerektiği gibi, namazı kurtulmak istenen bir yük, üzerinden atılması gereken bir borç haline getirmeden, kendi durumuna uygun bir şekilde yerine getirmeye çalışmış dır,

Hasta bir şekilde Farz namazı kılmaya güç yetirememişse, aklı başında olduğu sürece geçirdiği namazları beşten çok değilse, sağlığına kavuştuğu zaman kaza eder. sağlığına kavuşamaz ise bu durumda kimi alimlere göre ıskat etmeleri için varislerine vasiyet eder.

Aklı başında değilse yahut kaçırdığı namazları beşten fazla ise sıhhatine kavuştuğu zaman onları kaza etmesi gerekmez (Iskat-ı salat ve devir konusu için bk. Cenaze bölümü) Beş vakit namaz ile birlikte Cuma namazı da farzdır. Bayram ve vitir namazı ise vacip namazlar arasında yer alır. Ramazan ayında kılınan teravih ise nafile namazdır. Hasta olan kişiler sadece farz namazlardan sorumludur.

Buhari ve Müslimin naklettiği ve Kutup Sitte de yer alan bir hadise göre  Hz. Muhammed, namazın ayakta kılınması gerektiğini, ancak sağlığı elvermeyenlerin namazı oturarak ya da yaslanarak kılabileceğini bildirmiştir.

Namaz sadece oturarak ve yaslanarak kılınmayacak kadar ağır hasta olunduğunda kazaya bırakılır. Kişi sağlığına tekrar kavuştuğunda hem farz hem de kaza namazlarını kılar. Bunun dışında uzun bir süre ayakta kalamayan hastalar oturarak ve gözleri ile ima yoluyla namaz kılabilir.

Rabbimiz elimizi Kuransız gönlümüzü imansız, kulağımızı ezansız, dilimizi tevhitsiz, alnımızı  secdesiz bırakma Bizi Amin

İslami sohbet platformu olarak Hasta Namazı Kılınır   makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle, islami sohbetci  Dini Sohbet Sohbet sitesinden biraz bahsetmek istiyorum. Sitemizde Bayanlar için Dini Sohbet yerler arasında  aile gibi bir ortam kurmayı planlıyoruz.   Sitemizde saygı çerçevesinde paylaşımlar yapıyoruz. Gelen kişilerin istedikleri konu hakkında doğru bilgiler almasını sağlıyoruz.   

Selam ve Dua ile

https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/02/sandalyede-namaz-nasil-kilinir-resimli-anlatim-oturarak-ve-tabure-sandalye-de-na-1573198747.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2022/02/sandalyede-namaz-nasil-kilinir-resimli-anlatim-oturarak-ve-tabure-sandalye-de-na-1573198747-300x300.jpgEzeLGenelİslami SohbetNamaz
Hasta Namazı Nasıl Kılınır? Hastalık ve yolculukta genel olarak meşakkat ve sıkıntı bulunduğu için bu durumlar, bedeni ibadetlerden özellikle namaz ve oruçta bir hafifletme, kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. islami Sohbet Taat, takat a göre olduğundan, yani buyruğun yerine getirilmesi kişinin gücü ölçüsünde olduğundan hastanın namazı kendi gücüne göre belirlenmiş, hastalığın artması ve...