Beş  vakit namazın önemi

Beş vakit  namaz, işte bunun gibidir.

Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder. ”buyurdular. (Müslim, 283.bkz.Buhari, Mevakit,6) İslamisohbet.

Namaz, Cenent’in anahtarı olduğu için, Allah Resulü sallallahü aleyhi ve sellem, Cennet’e girmek ve orada kendisine komşu olmak isteyenlere, çokca secde etmelerini tavsiye buyurulardı.

Secde, aynı zamanda Cehennem’den kurtuluş vesilesidir. Bu hakikat, hadis-i şerifle beyan edilir.

Namazın Sırları ve Fazileti

Allah (c.c) kudsi hadiste Şöyle buyurmuştur. Var mı dua eden, duasını kabul buyurayım?

Varmı benden bağışlanmasını isteyen  affedeyim,?

O’Allah’ki kullarının durumuu ve halleri he rne şekilde olursa olsun, ister tenhalarda olusun, ister topluluklar arsında bulunsunlar, Namazları sebebiyle dua ve niyazlarını kabul edendir.kullarına bu ruhsatı  ve fırsatı veren O’dur.

Namaz, dinin temeli ve direğidir. Aynı zamanda yakınında (kesin inancın ) bağlantısı ve ipidir. Allah’a her türlü yakınlığın  başında Namaz yer alır. çünkü namaz bütün taatlerin ve  ibadetlerin odak noktasıdır. Allah’a en Sevimli olan iş vaktinde kılınan namazdır.Namazların sırları  ”Hafizu alas  selevatı  vessalatil vusta”  Ayeti kerimesi namazın olmasına delildir. Cemi selatin muhafazası emrolunuyor.

Sabah Namazı Şahitdir  ne anlama gelir?

Sabah namazında ise  gece ve gündüz meleklerinin görevlerinin devir teslim sözkonusu  olduğu için, aynı anda dört melek bir  arada  bulunur.Bundan dolayı  sabah namazı  Şahitlidir..Görevi teslim  alırken  kullarını  sana kulluk ederken  namaz kılarken  bulduk derler .

Sabah Vakti Her Yeni Bir  Gun Başlangıçtır.İslamisohbet.

Sabah tatli bir Neşe’dir . Mahmurluk perdesi altinda alemde  piril pırıl tecelli eden yaratilisa aynadir. İmsak  vakti  yani sabah namazı  vaktinin  girmesi, yani serif günün baslayisiyla yepyeni yepyeni bir hayat başlar.

Her bir namaz vakti için bir saati göz önüne getirelim Akrep,  sabah namazı vaktini gösterdiğinde o an aynı zamanda, bizim anne karnına düştüğümüz anı yine yine akinatın yarattığı 6 günden ilk günü ve yıl içindeki bahar mevsimini gösterir.Elimizi Allah’u Ekber deyip kaldırdığımızda zihnimizde.

İnsanlar sabah namazının faziletini bilselerdi ona sürünerek giderlerdi. Ebu Hureyre’den (R.a): Allah Resulü (a.s.m) buyurdu: “İnsanlar, ezan okumanın ve birinci safta namaz kılmanın faziletini bilselerdi ve bunlara nail olmak için de Kur’an çekmekten başka çare bulamazlardı, mutlaka Kur’an çekerlerdi. Namaza erken gitmenin faziletini bilselerdi, onun için aralarında yarış ederlerdi. Yatsı ve sabah namazının sevabını bir bilselerdi, onlara sürünerek dahi olsa giderlerdi.” (Buhârî, Müslim, Muvattâ ve Nesâî)

Sabah namazını cemaatle kılan gecenin tamamını namazla geçirmiş gibidir. Hz. Osman (R.a) anlatıyor: ” Resülullah’ı  (a.s.m) işittim şöyle diyordu: “Kim yatsıyı bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibi olur, kim de sabah namazını bir cemaat içinde kılarsa sanki gecenin tamamını namazla geçirmiş gibi olur.” (müslim) Sabah namazını cemaatle kılıp ardından işrak namazını kılana hac ve umre sevabı vardır. Ene’den (R.a):Allah Resullü (a.s.m) buyurdu; “Kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra güneş doğuncaya kadar oturup Allah’ı zikrederse ve sonra kalkıp iki rek’at (işrak) namazı kılarsa eksiksiz eda edilmiş bir hac ve umre sevabı alır.” (Tirmizi)

Teheccud Namazi Duasi 57

Namaz Kılmanın  Huzuru..

Sabah namazının hikmeti nedir? “Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir.” diyen Hz Muhammed (s.a.v) uykudan uyanan insanın ensesinde üç düğümle uyanacağını; zikir,abdest ve namazla bu düğümlerin çözüleceğini ve gününü huzur içinde geçireceğini haber verir.

Sabah namazının vakti, orucun başladığı an olan imsak vaktinde başlar. Güneş doğunca biter. Takvimlerde yazan imsak vakti sabah namazının başladığı ilk vakittir. Hanefilerde faziletli olan, sabah namazını güneş doğmadan 20-30 dakika önce kılmaktır. Yine takvimlerde “Güneş” diye belirtilen vakit, güneşin doğduğu ve sabah namazının vaktinin cıktığı anı gösterir.

Sabah Namazı Şahitlidir. Alimlerin çoğunluğuna göre sabah namazında; diğer namazlarda olmayan bir özellik vardır.; o da gece melekleri ile gündüz meleklerinin birlikte hazır olup buna şahitlik etmeleridir.

Sabah namazı, günün ilk imtihanı, ilk ibadetidir. Dolayısıyla güne iyi başlayıp ilk imtihanı başarmak gerekir ki, diper imtihanlara karşı daha güçkü ve donanımlı olunsun. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v) “Kim sabah namazını kılarsa, Allah’ın garantisi altındadır.” Buyurmuştur.

Öğle Namazı

Öğle vakti gnclik ateşi ve cehennem öğlenin şiddetli hararetinin başkaları yaktığı zaman, yazın en sıcak dönemine, insanda gencliğin söz dinlemeyen en ateşli çağına işaret eder,
Yine öğlenin sıcağı bize hiç bir gölgenin bulunmayacağı mahşer gününü hatırlatır.Kainatın ömrüde ise öğle vakti Hz.Adem’in yeryüzüne iniş dönemine işaret eder.

İkindi Namazı

İkindi vakti güneşin renginin Sarardığı, batmaya meylettiği Zamandır.içinde sohbahar hüznünü de taşır. Yine, İnsanoğlunun artık saclarına ak düşüp,belinin yavaş yavaş bükülmye başladığı,
dünya lezzetlerinin de acılaşmaya başladığı döneme işarettir. İkindi vakti, insanoğlunun kainatın sondöneminede işaret eder. yine son peygamber olan efendimizin (s.a.s)
vazifeye başlamsıyla alemin son sürece girişinide hatırlatır.Biz ikindi vaktini yaşarken az sonra güneşin batacağını, yakında kendimizin ve kainatın da öleceğini –
düşünürüz. ikindiyi eda edipde herşeyin batmaya doğru gittiğini görürken tek sığınılacak kapının Rabbimiz ve O’nun Resulunün sünneti saniyyesi olduğunu tefekkür ederiz.

Akşam Namazı

Akşam vakti ölüm ve kıyamet anı, Artık gün batmıştır.ferdi olarak imtihanımız bitmiş son nefesimizi vermişiz ne güneşte o cabbar yakıcılıktan, ne de bizde küçük dağları ben yarattım
havasından eser kalmıştır. sonbahar gibi ikindinin tatlı serinliği geride kalmış,Güneş kaybolmuş, hafif bir kızgınlık dışında ondan hiçbir eser görünmüyor,Az sonra günle birlikte bizde karanlıklara karışmış olacağız.
” Güneş katlanıp dürüldüğünde, yıldızlar döküldüğünde, dağlar yürütüldüğünde .

Yatsı Namazı

Yatsı namazı vakti büyük sessizlik, karanlık.  Artık geride kalan ne güne ne mevsimlerin tatlılığına, nede insan olmak   ”yaşadığımıza” dair hiçbir iz yok,  gündüzün ne sıcağı nede ışığı kalmış. Bizim içinde acı son gerçekleşmiş kimse kendi torunlarımız bile bizi hatırlamayor,  çoğu ismimizi bile unutmuş.hayat susmuş,  Kainat  dahi ölnüş.
Toprağın üstündeki tüm cıvltı, kargaşa sonaermiş, herkes hesap gününü bekliyor. İşte bu kadar karanlıklar içinde o geceyi ancak ” teheccüh namazımız aydınlata bilir”.   bize yoldaş olabilir.
O karanlıkları aytınlacak yeğane nur kaynagı   odur.

2409172

Gecemizi Aydınlatan Işık: Teheccüd Namazı

Teheccüd Namazı önemiTeheccüd namazının en önemli özelliği ece bir süre uyuyup kalktıktan sonra kılınmasıdır. Rivayetlere göre Hz.Muhammed, yatsı namazını kılıp vitir namazını kılmadan önce bir süre uyur ve gece yarısndan sonra kalkar sabah namazı vaktine kadar vitir ve teheccüd namazlarını kılar ve ibadetle mesgul olurdu.

Teheccüd namazı ile ilgili Hadis-i şeriflerGece seherde kılınan vak,it namaz dünyadan ve içindekilerden daha kıymetlidir. Eğer zor gelmeyeceğini bilseydim, gece namazını ümmetime farz kılardım.( Müslüm)Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.( Müslim)

Gündüz kaylule yaparak teheccüde , sahura kalkarak da oruca yardım edin ! (İbni Mace)Cennette öyle muazzam köşkler vardır ki bunlar , tatlı dili, olan, selam yayan, yemek yediren, çok oruç tutan ve gece namazı kılanlara verilir. (İbni Nasr)Gecenin sonunda kılıınan iki rekat namaz, dünyadan ve dünyadakilerden hayırlıdır. Ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim , onlara tehedccüdü mecburi kılardım. ( Müslim)

İslami sohbet platformu olarak Beş Vakit Namazın Sırları ve Fazileti    konulu makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle,  hepinize sağlıklı günler.

 Vakit Namazın Sırları ve Fazileti

Selam ve dua ile…

https://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2021/04/2660198_810x458-1.jpghttps://www.islamisohbetci.com/wp-content/uploads/2021/04/2660198_810x458-1-300x300.jpgGenel
Beş  vakit namazın önemi Beş vakit  namaz, işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder. ''buyurdular. (Müslim, 283.bkz.Buhari, Mevakit,6) İslamisohbet. Namaz, Cenent'in anahtarı olduğu için, Allah Resulü sallallahü aleyhi ve sellem, Cennet'e girmek ve orada kendisine komşu olmak isteyenlere, çokca secde etmelerini tavsiye buyurulardı. Secde, aynı zamanda Cehennem'den kurtuluş vesilesidir....